OTHRANILA GENERACIJE Domaća mast sve traženija, za kilogram se plaća i do 15 kuna

Svinjska je mast oduvijek bila cijenjena u kulinarstvu jer hrana pržena na njoj ima bogatiji okus i teksturu jela. Osim za pripremu jela, desetljećima se koristila kao domaći „namaz“ na kruh – blago posoljena i posuta češnjakom ili crvenim lukom i crvenom paprikom. Generacije i generacije odrastale su na ovom običnom, a hranjivom obroku, a za vrijeme oskudice neke je i spasila od gladi.  

Oni stariji zasigurno će se prisjetiti školskih dana kada je kruh namazan svinjskom mašću bio svakodnevno na rasporedu školske prehrane. Nekada su ga djeca jela i tijekom igre na ulici, u polju…Sa sobom su donijeli ono što su imali, a kruh s masti bio je najčešći. Neki su mu dodali sol, crvenu papriku, češnjak ili crveni luk. U slatkoj varijanti uključuje šećer i vrhnje.  

Sjetit će se toga oni kojima je ova namirnica i danas na meniju. Iskustvo iz virovitičkih mesnica kaže kako kupci domaće masti dolaze iz starije generacije koja ju koristi za prženje, pečenje, dinstanje, ali i „pac“ – svojevrsno konzerviranje hrane za zimu, u odnosu na mlađe generacije koje preferiraju ulje za pripremu jela.

No činjenica je – mast je itekako popularna i tražena, baš kao i čvarci.

Potvrđuju to u mesnici „Kalinić“ u Virovitici, gdje je, kažu, svinjska mast jedna od najtraženijih delikatesa. 

IMG 20211112 103055 Custom

-Potražnja za svinjskom masti je izuzetno velika, što znači da je tijekom tjedna prodamo više od 100 kilograma. Razlog tome je razumljiv jer i sami znamo što znači pripremati jelo na domaćoj svinjskoj masti. Naši kupci traže isključivo domaće, drago nam je što su kod nas prepoznali tu kvalitetu i vjerujem da ih ni nadalje nećemo razočarati- rekla nam je vlasnica Mesnice Kalinić Klementina Margetić.

Domaću mast moguće je kupiti, uz mesnice, i u trgovačkim centrima, trgovinama, ali i direktno na kućnom pragu OPG-a koji uzgajaju svinje. Posljednjih godina raste i potražnja za masnim tkivom, od kojeg će oni iskusniji sami, kod kuće istopiti mast i koristiti je u kuhinji. Ove godine, cijena kilograma domaće masti kreće se od 8 pa sve do 15 kuna po kilogramu, ovisi o kvaliteti i proizvođačima.

U virovitičkim mesnicama ističu kako kvaliteta masti ovisi o kvaliteti dijela sala koje se topi, a ponajviše o vrsti svinje kao i tome kako je ona hranjena.

IMG 20211112 103342 Custom

Jasno je da će svinja koja jede prirodnu hranu i živi na poluotvorenom prostoru dati znatno kvalitetniju mast nego hranjena stočnom hranom. Znalci to osjete „na prvu“, bilo da mast jedu svježu ili je upotrebljavaju za pripremu jela prženjem.

Korisnici domaće masti svjesni su da je posljednjih godina i preporuka stručnjaka okrenuta ka ovoj namirnici, no da je, kao i ostalo, treba koristiti umjereno. Uživanje, dakle, da, poručuju kupci, ali s mjerom. (www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content