Tko može i kako do besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja

- PROMO -

Od 1. prosinca porast će cenzusi za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. To je dobra vijest jer će više ljudi imati to pravo. Loša je vijest da će se morati sami prijaviti za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna imaju:

  1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100 posto oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi
  2. darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja
  3. dobrovoljni davatelj krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene)
  4. redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina
  5. osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 2.000 kuna, a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2.500 kuna

Prihodovni cenzus

S obzirom na novu odluku Vlade, od 1. prosinca podiže se prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. To znači da se s dosadašnjih 1.600,12 kuna podiže na 2.000 kuna po članu obitelji, odnosno s 2.047,20 kuna na 2.500 kuna za osiguranika samca.

Osiguranikom – samcem smatra se osigurana osoba Zavoda koja nema članova obitelji, a što treba dokazati rodnim listom ne starijim od 6 mjeseci, sudskom odlukom o rastavi brakasmrtnim listom za bračnog supružnika te drugim odgovarajućim dokumentom, kao i pisanom izjavom da nema drugih članova obitelji.

Opširnije pročitajte na savjeti.hr.

(savjeti.hr)

 

Povezane vijesti

Skip to content