U online izdanju održana završna konferencija hvalevrijednog projekta “DaRe to Connect”

Jučer (srijeda) je održana završna konferencija projekta “Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa”, akronim DaRe to Connect, DTP2-007-2.3, na kojoj su sudjelovali i članovi projektnog tima iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Konferencija je organizirana online iz Beča i na njoj je sudjelovalo 65 sudionika iz deset zemalja.

Projekt “DaRe to Connect” provelo je 11 organizacija iz osam zemalja, na čelu s BUND Naturschutz u Bayernu e.V. – Odjel Zelenog pojasa. U posljednje tri godine projektni su partneri surađivali na implementaciji inovativnih tehničkih pristupa korištenjem podataka daljinskog istraživanja za analizu ekološke povezanosti i potencijala usluga ekosustava (ESS) europskog Zelenog pojasa. Rezultati tih analiza poslužili su za izradu konkretnih smjernica i preporuka za planiranje i stvaranje ekoloških koridora na transnacionalnoj i regionalnoj razini. Nacionalni, regionalni i lokalni dionici iz 6 pilot regija bili su uključeni u raspravu i finalizaciju smjernica za njihovu provedbu u svojim procesima donošenja odluka i upravljanja krajolikom.

IMG 4804

Na konferenciji su projektni partneri “potpisali” Deklaraciju DaRe to Connect za Europski zeleni pojas u dunavskoj regiji, tako da je svaki partner pročitao jedan stavak Deklaracije. U ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Deklaraciju DaRe to Connect je pročitala ravnateljica Tatjana Arnold Sabo. Obvezali su se daljnjem očuvanju europskog Zelenog pojasa kao okosnice europske zelene infrastrukture i biološke raznolikosti te zatražili od vlada zemalja duž europskog Zelenog pojasa da uvrste europski Zeleni pojas u svoje planove prostornog razvoja i stvore odgovarajuće ekonomske uvjete koji će omogućiti poljoprivredi i šumarstvu pružanje ekološki vrijednih usluga. Također su potaknuli vlade zemalja duž europskog Zelenog pojasa da podrže nominaciju europskog Zelenog pojasa za svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESCO-a.

Predstavljena su područja duž europskog Zelenog pojasa koja su u okviru DaRe to Connect identificirana kao regije u kojima bi se trebala poboljšati ili očuvati ekološka povezanost, a time i funkcioniranje mreže zelene infrastrukture. Pilot područje 5 – Rijeka Drava u Virovitičko-podravskoj županiji prezentirao je član projektnog tima Javne ustanove Vladimir Juhaz. Prezentirane su jedinstvene karakteristike ovog područja, izuzetna bioraznolikost i vrijednost vlažnih staništa, ali i brojne aktivnosti koje su provedene u sklopu ovog projekta.

IMG 4808

Na Završnoj konferenciji DaRe to Connect su sažeti rezultati projekta i predloženi mogući putovi za postizanje ekološke stabilnosti europskog Zelenog pojasa. Konferencija je zaključena preporukama za buduće korake i aktivnosti, uzevši posebno u obzir izazove klimatskih promjena stvorene od strane čovjeka.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content