U Špišić Bukovici učenici Tehničke škole iz Virovitice započeli sadnju drvoreda oskoruša

U sklopu projekta „Zaboravljene šumske voćkarice“ čiji je nositelj Tehnička škola Virovitica u partnerstvu s Gimnazijom iz Barča u susjednoj Republici Mađarskoj, u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska danas (utorak) su učenici Tehničke škole Virovitica, smjer šumarski tehničar, započeli sadnju 150 komada sadnica oskoruše u Špišić Bukovici.

– Realizaciju ovog današnjeg projekta ostvarili smo s Općinom Špišić Bukovicom i načelnikom Hrvojem Milerom – napomenuo je tom prigodom voditelj projekta, profesor Tehničke škole Dino Davidović, istaknuvši pritom i glavni cilj ove hvalevrijedne akcije.

– Cilj je općinama u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i institucijama poput škola i vrtića podijeliti sadnice voćkarica kako bi se očuvao genetski potencijal oskoruše, divlje jabuke, divlje kruške i nekih drugih šumskih voćkarica. Osim toga, u sklopu ovog projekta prošle smo godine ostvarili i suradnju s tvrtkom INA te održali akciju „Cijepljenje voćaka za bolju budućnost“. Na tragu toga i dalje ćemo učiti djecu o cijepljenju tih plemenitih i starinskih vrsta voćaka na podloge „divljake“ – rekao nam je Dino Davidović.

IMG_20211116_092306

Osim navedenog namjera je i obogatiti i uljepšati pojedine dijelove naših općina, što nam je tom prigodom istaknuo i načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.

– Biljke sadimo uz poljski put od ceste prema Lovačkom domu, Lovačke udruge „Fazan“ iz Špišić Bukovice te Vidikovca sv. Ivana Krstitelja, gdje se zajedno s članovima Udruge vinogradara i voćara „Sveti Ivan“ iz Špišić Bukovice družimo povodom vinskih blagdana. Sadnju biljaka namjeravamo obaviti još na nekoliko mjesta na našem području, a sve s ciljem da se mlade generacije nauče nešto o starim biljkama, ali i o očuvanju prirodnih resursa – napomenuo je tom prigodom Hrvoje Miler. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content