U Virovitici održana javnozdravstvena akcija „Mjesec borbe protiv raka“: Naglasak stavljen na prevenciju i rano otkrivanje

Danas (četvrtak) je u Virovitici kod Gradske tržnice održana aktivnost u sklopu javnozdravstvene akcije „Mjesec borbe protiv raka“. Cilj je ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja, s naglaskom na rak dojke kod žena te rak prostate kod muškaraca. 

– Danas obilježavamo dva mjeseca borbe protiv karcinoma dojke i karcinoma prostate. Prošli mjesec listopad bio je mjesec borbe protiv karcinoma dojke koji je najčešći rak kod žena, a mjesec studeni nazvan još Movember je mjesec borbe protiv raka prostate koji je najčešći kod muškaraca pogotovo preko 65 godina. To su dva velika javnozdravstvena problema, a kako stanovništvo sve više stari, imamo sve veće demografske promjene. Prosječna životna dob se povećava, sada je 42 godine, a za pet godina možda bude 45 godina i tako se sve više približavamo dobi kada karcinom prostate najčešće pojavljuje -objašnjava doktor Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine u Zavodu za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije te dodaje kako se simptomi raka prostate javljaju vrlo kasno.

– Veliki je problem što se simptomi karcinoma prostate kasno javljaju zato što on raste izvana prema unutra pa treba i nekoliko godina da pritisne mokraćnu cijev i da se jave neki tipični simptomi isprekidanog mokrenja. Tako da osoba može živjeti dvije, tri godine sa karcinomom prostate bez da zna da ga ima – dodaje dr. Miodrag Beneš i objašnjava kako na vrijeme otkriti ovaj karcinom.

– Da bi na vrijeme otkrili rak prostate i na vrijeme se izliječili, možete kod doktora obiteljske medicine napraviti pretragu PSA. To je pretraga krvi koja se može obaviti bilo kada, a visoko je osjetljiva na rano otkrivanje raka prostate. Preporuča se barem jednom godišnje napraviti PSA pretragu, osobito se to odnosi na muškarce u dobi od 50 i više godina – istaknuo je dr. Beneš. 

20211104 094001

U listopadu se obilježavao Dan borbe protiv raka dojke koji je najčešći rak koji se pojavljuje kod žena. 

– Za karcinom dojke pozivamo sve žene da naprave mamografiju, da se odazovu na pozive Zavoda za javno zdravstvo jer rak dojke najčešće ne boli, rijetki oblici raka dojke bole i osjete se nekakve promjene na koži, na primjer koža izgleda kao naranča, smežurana je ili bude uvučena bradavica, ali to su rijetki simptomi. Najčešće žena može otkriti kvržicu koja se ustvari dugo ne osjeti – ističe dr. Beneš te dodaje kako je najvažniji samopregled.

– Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Naglasak se stavlja na žene između 50 i 70 godina starosti koje se poziva da sudjeluju u Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka dojke – naglasio je dr. Beneš.

U povodu Mjeseca borbe protiv raka prostate večeras će Dvorac Pejačević svijetliti u plavoj boji.

Organizatori ove akcije su Upravni odjel za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije i Zavod za javno zdravstvo “Sv.Rok” Virovitičko-podravske županije, a podršku akciji su dale Mammae klub- klub žena liječenih od karcinoma dojke, koje djeluju pri Ligi protiv raka VPŽ.

(www.icv.hr, ib)

20211104 093324

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content