Virovitički dijabetičari započeli s obilježavanjem Svjetskog dana dijabetesa

U prostoru Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici Udruga dijabetičara Virovitice danas (srijeda) je održala sastanak s predavanjem, kojim su započeli obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa, koji se svake godine obilježava 14. studenog od 1991. godine. Tog se dana 1891. godine rodio kanadski liječnik Sir Frederick Banting, koji je zajedno sa svojim učenikom Charlesom Bestom 1921. godine otkrio inzulin.

Uvodno o raširenosti dijabetesa u Hrvatskoj i svijetu ispričala je predsjednica Udruge Zdenka Mikulčić-Drakulić.

– U Hrvatskoj trenutno ima više od 320 tisuća osoba s dijagnosticiranim dijabetesom, ali njih 40 posto ne znaju da imaju dijabetes, tako de se procjenjuje da zapravo ima oko 500 tisuća dijabetičara – između ostalog u uvodu je rekla Zdenka Mikulčić-Drakulić.

IMG_2278-Custom

O otkriću inzulina i njegovoj primjeni u liječenju dijabetesa ispričala je Zdenka Vajtner. Diplomirana medicinska sestra Suzana Cindrić održala je predavanje o pravilnom načinu uporabe uređaja za samokontrolu šećera u krvi. Na kraju su svi članovi udruge mogli zamijeniti svoje stare uređaje za samokontrolu šećera s novim, koji su nabavljeni uz pomoć donatora. Uređaji za samokontrolu šećera u krvi, nakon pet godina uporabe više nisu pouzdani, stoga se redovito trebaju mijenjati.

– Naša udruga vjeruje u znanost te se 98 posto naših članova cijepilo s tri doze cjepiva protiv koronavirusa. Zahvaljujem se javnom zdravstvu koje nam je, kao rizičnoj skupini, među prvima omogućilo cijepljenje. Sada se planiramo cijepiti i protiv gripe. Zbog epidemioloških razloga nećemo odmah, kako smo planirali, održati javno mjerenje šećera u krvi za građanstvo, već ćemo ga odgoditi za vrijeme kada budu povoljne epidemiološke prilike. U subotu, 13. studenog, u 17 sati okupit ćemo se kod fontane u gradskom parku i krenuti u šetnju čime ćemo promicati našu ideju “Pokreni se”. Istovremeno će gradski dvorac i fontana biti obasjani plavom svjetlošću. Plava boja je simbol dijabetičara svijeta, koja znači nadu i život – na kraju je zaključila Zdenka Mikulčić-Drakulić.

(www.icv.hr, mš, Foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content