Virovitičko-podravska županija ima dva nova K9 vatrogasna tima: U Slatini podijeljene licence vatrogasnim K9 timovima iz cijele Hrvatske

Jučer (utorak) je u na području Virovitičko-podravske županije, točnije u Čačincima održano testiranje K9 vatrogasnih timova, odnosno tri vježbe u sklopu licenciranja vatrogasnih timova s potražnim psima na nivou cijele Hrvatske. Svoje vještine pokazalo je 20 timova među kojima su novo licenciranje prošla i dva licencirana K-9 tima Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije – Zita i Dario Čordaš iz DVD-a Slatina te Bobi i Siniša Ileš iz DVD-a Čačinci. 

Nakon uspješno provedene vježbe u sklopu licenciranja vatrogasnih timova s potražnim psima, danas (srijeda) je u prostoru Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine održana pokazna vježba K9 tima i podjela licenci za 2022. godinu.

Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne pozdravne riječi okupljenim vatrogascima i ostalim nazočnima uputila je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus uputivši čestitke vatrogascima i njihovim potražnim psima na uspješno provedenim vježbama. Čestitke vatrogasnim K9 timovima uputili su i Davor Ileš u ime DVD-a Čačinci, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine Branko Belošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus u nazočnosti svog zamjenika Tomislava Uhera, zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ Matea Đuzel Doner, te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u nazočnosti svog zamjenika Ilije Nikolića.

IMG_9156

Licence zaslužnim vatrogasnim K9 timovima i prigodne poklone uručili su voditelj svih K9 timova u Hrvatskoj Zoran Laslavić iz DVD-a Opatija u Primorsko-goranskoj županiji, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je na kraju u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića također vatrogascima čestitao na dobivenim licencama izrazivši zadovoljstvo što Virovitičko-podravska županija može biti domaćin ovakvog licenciranja, te se vratio nekoliko godina u prošlost.

– Imali smo Gunju i poplavu, ovu nesretnu koronu koja i dalje traje, imali smo prije nepunih godinu dana potres u Petrinji i Sisku. Tko je prvi bio na intervencijama u svim ovim nedaćama koje su se desile, vi vatrogasci, i zbog toga naklon i zahvala do poda jer na vas uvijek možemo računati i uvijek ste nam na raspolaganju. A vama, voditeljima ovih plemenitih životinja svaka čast jer ovako obučiti pse, kroz ovakvu uzajamnu ljubav za pronalazak i spašavanje tuđih života, to nije mala stvar i ponosan sam, a osobito na ova naša dva tima u županiji – rekao je dožupan Klement istaknuvši još jednom potporu Virovitičko-podravske županije njihovom radu.

IMG_9261

Tijekom pokazne vježbe prikazana je situacija gdje je došlo do potresom izazvanog urušavanja pričuvnih puteva i vatrogasci nisu mogli do unesrećene osobe, odnosno mjesta na kojem se sumnjalo da se osoba nalazi. Stoga je korištena vatrogasna auto-ljestva ispod koje se alpinističkom tehnikom vezala vatrogaskinja-vodič i njezin potražni pas, gdje ih je auto-ljestva podigla i prebacila na određenu udaljenost te su se po užetu spustili na sigurno područje, a potražni pas Sparky je pušten u traženje. Kada je Sparky pronašao unesrećenu osobu ispod ruševina, zatražena je potpora drugih timova kako bi se unesrećeniku pružila prva pomoć te su ga premjestili na sigurno.

Domaćin ovogodišnjeg licenciranja K9 timova na razini cijele Hrvatske bila je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content