Zaklada “Srce grada Osijeka” osigurala pola milijuna kuna studentima slabijeg imovinskog stanja

Grad Osijek objavio je  Javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade za koje je u akademskoj godini 2021./2022. raspoloživo 540.000 kuna.

Riječ je o zakladi „Srce grada Osijeka“ osnovanoj 2015. godine u svrhu pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i djeci iz tih obitelji te je do danas dodijeljeno više od 100 stipendija.

– Ovim pozivom gradska uprava podržava i potiče naše najizvrsnije studente s područja Osijeka još od 2015. godine. Ono što želimo istaknuti je da Grad Osijek već dugi niz godina stipendira učenike i studente deficitarnih i STEM zanimanja, ali i obitelji i djecu s posebnim socijalnim statusom i težeg imovinskog stanja putem rada Zaklade. Osječko sveučilište nudi izvrstan studijski program, međutim, ipak postoje programi kojih nema pa su Osječani i Osječanke nastavak svog studija potražili u drugim gradovima čime im se znatno povećavaju životni troškovi. Kao gradska uprava imamo i odgovornost prema našim građanima da im pomognemo u stjecanju potrebnih znanja i vještina koja će ih po završetku studija možda i vratiti natrag u Osijek. Ovim putem željela bih se zahvaliti i građanima Osijeka, tvrtkama, udrugama, i svima ostalima koji kao donatori podržavaju Zakladu i omogućavaju njezin rad. Njihova donacija pomaže izravno našim studentima i studenticama da razviju nova znanja i vještine i tako osiguraju sebi bolju i kvalitetniju budućnost. Znanje je najjača polica životnog osiguranja koju vam nitko ne može oduzeti – istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik odbora Zaklade „Srce grada Osijeka“ Vladimir Ham istaknuo je kako je Zaklada osnovana s idejom da se “zakrpa” onaj manjkavi dio u sustavu stipendiranja i stvori jedan dodatni dio uz poštivanje socijalne komponente ali i stavljanja izvrsnosti na prvo mjesto.

-Tijekom cijele kalendarske godine, jer ne pravimo pauzu dva mjeseca kada nastave nema, idemo sa stipendijom od tisuću kuna mjesečno, a bonusi od tri plus tri tisuće kuna su ono što treba motivirati naše stipendiste da se dodatno potrude. Jedan bonus se daje na temelju upisane sljedeće akademske godine, a ukoliko polože sve ispite s prethodne godine, stipendisti će dobiti još tri tisuće kuna – izjavio je Ham.

Za potrebe ovogodišnjeg Javnog poziva podignut je prihodovni cenzus obitelji s dvije tisuće kuna na dvije i pol tisuće kuna po članu obitelji, čime je dodatnom broju studenata omogućeno da se prijave za stipendiju.

-Grad Osijek prati trendove i jedan smo od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji ima svoju zakladu i koji uspijeva kroz akumulaciju kapitala uz stvaranje povjerenja prema gospodarskom sektoru ali i prema građanima grada Osijeka, i ove godine omogućiti financijska sredstva za 30 stipendija – izjavio je upravitelj Zaklade Romano Kristić.

Javni poziv otvoren je do 22. studenog 2021., a sve informacije i tekst natječaja dostupni su na službenim stranicama Zaklade „Srce grada Osijeka“: https://srcegradaosijeka.hr/

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content