ZDRAVI KUTAK Dr. Tatjana Sotonica Piria o crijevnim i ostalim virozama kod malih pacijenata te o 60. obljetnici Dječjeg odjela

Hladnije vrijeme uz gripu i brojne druge respiratorne virusne bolesti donosi nam i povećanu učestalost virusnih infekcija probavnog sustava, koje nazivamo virusnim gastroenteritisima ili popularno crijevnim virozama. Njima su posebice izložena dojenčad i mala djeca jer im nije u potpunosti razvijen imunološki sustav.

Infekcija probavnog sustava u dječjoj dobi česta je bolest koja se očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Uzročnici su različiti virusi, bakterije i paraziti. U djece je ipak najčešće riječ o virusnoj infekciji uzrokovanoj rota ili adenovirusima. Od bakterijskih uzročnika značajnije su salmonele, šigele i kampilobakter. Crijevne infekcije u dječjoj dobi imaju obično samoizlječiv tijek. Nakon dan-dva prestaje povraćanje, a nakon dva do pet dana postupno dolazi do pada temperature i smanjivanja broja stolica te njezina formiranja (zgušnjavanja). Za potpunu normalizaciju stolice potrebno je tjedan do dva. Gotovo sva djeca prebole želučanu ili crijevnu virozu, doduše uz povraćanje, proljev, mučninu i suze, ali i malaksalost i iscrpljenost jer probavne tegobe uzrokovane virusima umore i roditelje i djecu. Najčešći su u male vrtićke djece, u dobi do treće godine života i javlja se prosječno 1-2 puta godišnje. To je neugodno oboljenje koje zahtijeva pravilnu njegu i odmor.

KADA POTRAŽITI POMOĆ LIJEČNIKA

Roditelji se najčešće dvoume oko toga što su to „ozbiljni simptomi“, a što je uobičajeno tijekom viroze. Najčešće pitanje je: kada potražiti pomoć liječnika? Specijalistica pedijatrije dr. Tatjana Sotonica Piria, voditeljica Dječjeg odjela virovitičke Opće bolnice dala nam je nekoliko savjeta. Istaknula je kako će se simptomi i trajanje kod djece manifestirati drugačije, ovisno o vrsti virusa (rotavirus, adenovirus ili neka druga vrsta virusa) i dobi djeteta. Tako će neko dijete razviti temperaturu, a neko će virozu proći bez nje.

– Riječ je o virozama koje se manifestiraju povraćanjem, mučninom i proljevkastim stolicama. Ako dijete ima temperaturu, treba je snižavati i dijete rehidrirati. Najbolji su voda, čaj i rehidracijska otopina. Iako su roditelji zabrinuti jer dijete ne jede, hranu taj dan ne treba forsirati, već uglavnom tekućinu, koju je važno stalno nadoknađivati i to u malim gutljajima. Ako dijete ima proljevkaste stolice, dobro mu je dati i probiotik – savjetuje liječnica te ističe kako je u odluci ostati kod kuće i liječiti se ili ipak potražiti pomoć doktora presudno pratiti opće stanje djeteta.

Ako nije klonulo, ako pomalo pije, ako komunicira, ako djeluje ‘u redu’, onda je najčešće riječ o virozi koja se liječi kod kuće, smatra dr. Tatjana Sotonica Piria.

– No, ako dijete povrati 12 ili 15 puta u kratkom razdoblju, ako dakle jako povraća i ima obilne stolice, pogotovo ako roditelj primijeti da u stolici ima krvi ili sluzi i ako se dijete žali na bolove, ako je klonulo, onda svakako treba potražiti liječničku pomoć. Tada je riječ o potrebi za infuzijom i s djetetom treba doći što prije. Dojenčad inače brže gubi veću količinu tekućine i brzo dehidrira, pa njih ranije treba dovesti liječniku, ne treba čekati klonulost ili opću slabost, tren u kojem mu se samo spava i ne reagira, već što doći kod liječnika kako bi mu se infuzijom nadoknadila izgubljena tekućina – iz iskustva kaže dr. Sotonica

Roditelj bi se prvo trebao javiti djetetovom liječniku, a tek onda doći na Odjel, kaže naša sugovornica. No tu proceduru, u strahu od komplikacija i u situacijama  kad njihov liječnik ne radi, roditelji zaobilaze. Dječji odjel tada je jedina destinacija, što nerijetko rezultira i gužvama i dodatnom nervozom roditelja koji dolaze ne samo s područja Virovitičko-podravske županije, već i šire.

Ponekad u hitnu pedijatrijsku ambulantu stignu i djeca koja samo trebaju lijek za snižavanje temperature ili obični pregled kod svog liječnika, jer situacija nije hitna, kaže dr. Sotonica Piria. Osobito u periodu kada nakon ovakvih viroza ono najgore prođe.

– Ove viroze mogu trajati i do sedam dana. Naravno da u tom periodu dijete neće cijelo vrijeme povraćati i imati proljev, no normalno je da i nakon najgoreg perioda dijete može imati nekoliko proljevastih stolica dnevno. Ako dijete pomalo pije, jede, ako djeluje normalno, tada je najgore prošlo – smatra doktorica te kaže kako tada situacija ne zahtijeva liječnika, ali da razumije strah i zabrinutost roditelja koji će dijete ipak dovesti na pregled kako bi se umirili.

Budući da su adenovirus i rotavirus jako zarazni, nerijetko brzo nakon jednog oboljelog člana ‘poklekne’ i cijela obitelj. Kod male djece gotovo nemoguće je održati distancu, kao i između roditelja i oboljelog djeteta, kaže doktorica Tatjana Sotonica Piria, pa savjetuje da se u tom razdoblju, kada je u obitelji jedan bolesnik s crijevnom virozom, obavezno vodi briga o čestom pranju ruku i svim pojačanim higijenskim mjerama među ukućanima. Bilo bi dobro, ako je moguće, kaže, da se izbjegne kontakt zdravog i bolesnog djeteta u obitelji, pogotovo ako ide u školu ili vrtić te da i roditelji tih dana, kad imaju dijete s crijevnom virozom u obitelji, ako je ikako moguće smanje kontakte kako bi zaštitili i sebe i druge.

NA DJEČJEM ODJELU GODIŠNJE SE LIJEČI OKO 800 MALIH PACIJENATA

Posla na Dječjem odjelu uvijek ima, a da je tomu tako potvrdila je i dr. Tatjana Sotonica Piria, specijalist pedijatar i voditeljica Dječjeg odjela virovitičke Opće bolnice. Oko 800 malih pacijenata s područja Virovitičko-podravske, ali i drugih županija liječi se godišnje na Dječjem odjelu virovitičke Opće bolnice.

Svi oni koji su ga „pohodili“, bilo kao roditelji ili u drugom vidu pratnje najmlađeg člana obitelji, znaju da je riječ o dijelu bolnice u kojem je uvijek živo i da je ondje vrlo rijetko čekaonica prazna. Odjel je to, naime, na kojemu se godišnje pregleda do ukupno 10 tisuća djece i mladih iz Virovitice, Slatine, Pitomače, Orahovice i susjednih mjesta, ali i onih koji pristižu iz Đulovca, Grubišnog Polja, Garešnice…

Na Odjelu zasad rade dvije pedijatrice: dr. Tatjana Sotonica Piria, spec. pedijatar (voditeljica) i dr. Iva Kolaček Vacka, spec. pedijatar. Treća liječnica, dr. Elizabeta Ganjto, spec. pedijatar, trenutno je na porodiljnom dopustu, a specijalizant dr. Marko Đuderija je na specijalizaciji u Zagrebu.

Da je riječ o specifičnom odjelu, svjesni su svi – i roditelji koji žele da je njihovo dijete što prije pregledano i u dobrim rukama, kao i liječnici i medicinske sestre i tehničari koji su svjesni da pacijente mogu primiti u skladu s prioritetom i stanjem u kojem je došlo.
Uz ono „osnovno“, brigu za teže pacijente koji zbog svog stanja moraju ostati u Dnevnoj bolnici, Odjelu ili ih hitno treba prevesti u veće klinike, liječnice i medicinsko osoblje na dnevnoj bazi pokrivaju i hitnu pedijatrijsku ambulantu, carske rezove te sve subspecijalističke ambulante (neonatološku, neuropedijatrijsku, alergološku, gastroenterološku…). Sve to liječnice ne bi mogle obaviti bez kolegica, vanjskih suradnica bolnice koje dolaze iz drugih gradova ili su u mirovini. Neizostavni dio vrijednog tima Dječjeg odjela čine i medicinske sestre i tehničari te drugo osoblje koje je na raspolaganju 24 sata i djeci i roditeljima u bolnim i teškim trenucima.

Na Odjelu, uz liječnice, danas radi i 21 medicinska sestra te 5 nemedicinskih djelatnika. Zbog velikog broja pacijenata svaki novi dan ujedno je i novi izazov u kojem se mora procijeniti – što je u tom trenu hitnije. Obići dijete koje je na infuziji zbog crijevne viroze, pregledati dijete koje plače od bolova u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti, ‘skočiti’ na Neonatologiju i vidjeti kako napreduje novorođenče u inkubatoru ili otići pregledati dijete prije otpusta s Rodilišta kako bi sretni i nestrpljivi roditelji prinovu što prije donijeli u obiteljski dom? Naravno, tu je i ultrazvučna dijagnostika… Pitanja i odgovornih odluka je mnogo, a kadra i vremena ponekad premalo.

Dječji odjel, u okviru kojeg je i hitna pedijatrijska ambulanta, danas je prva destinacija na koju će se roditelj, uz hitnu situaciju, uputiti i u slučaju da njihov pedijatar više nije u smjeni ili do njega ne može doći. Sumnja na ozbiljniju dijagnozu i strah od komplikacija razlog su zbog kojeg su često, a pogotovo vikendom, blagdanima i praznicima čekaonice prepune.

MODERNA I KVALITETNA OPREMA

Dječji odjel virovitičke Opće bolnice danas se nedvojbeno može pohvaliti svom suvremenom opremom zahvaljujući kojoj može pružiti adekvatnu pomoć djetetu već od samog rođenja, kroz liječenje na Odjelu, pa i tijekom transporta u veće klinike ako to prilika zatraži.

– Opskrbljeni smo suvremenim reanimacijskim krevetićima, imamo inkubatore i High Flow Oxygen aparate koji pomažu djeci koja imaju poteškoća s disanjem. Jako su korisni i kod veće djece, osobito sada kada krenu zimske infekcije s respiratornim virusom. Ujedno, na Dječjem odjelu imamo monitore s infuzijskim pumpama i perfuzorima kojima pacijentima možemo pružiti što bolju skrb. A kod težih slučajeva imamo transportni respirator za djecu koja zahtijevaju mehaničku ventilaciju i premještaj na kliniku. Osim od same bolnice opremu dobivamo i od donacija. Velika donacija tako nam je stigla i iz Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“, koji nam je donirao četiri uređaja koji su vrijedni gotovo 100.000 kuna, a namijenjeni su otkrivanju i liječenju žutice kod novorođenčadi te za transport nedonoščadi. Svim donatorima hvala što nam pomažu i što su prepoznali važnost Dječjeg odjela – kaže dr. Sotonica Piria. 

Uz Klub jednu od posljednjih donacija upisala je i tvrtka Labena koja je Odjelu darovala hematološki analizator kojim se određuje CRP i kompletna krvna slika iz nekoliko kapi krvi.  Analizator im je, kako je istaknula dr. Sotonica Piria, uistinu od velike pomoći jer od sada na Odjelu i u njihovim ambulantama mogu odrediti parametre upale za svega nekoliko minuta, bez slanja djece i roditelja u bolnički laboratorij.

S napretkom medicine i uz činjenicu da je ostanak u bolnici malim pacijentima posebno težak, liječenje se već godinama nastoji provesti putem Dnevne bolnice. Kod težih slučajeva, naravno, ostaje se na Odjelu.

Virovitička bolnica nosi i status UNICEF-ove bolnice „Rodilišta – prijatelj djece“, pa se nastoji maksimalno izaći ususret roditeljima čije je dijete bolesno i treba hospitalizaciju.

– Trudimo se izaći roditeljima što više u susret kako bi cijelo vrijeme liječenja majke mogle biti sa svojom djecom. Majke i tijekom noći ostaju uz krevet djeteta, a do tri godine djetetova života taj boravak ne plaćaju, dok je s djetetom starijim od tri godine boravak 200 kuna dnevno. Inače, u dogovoru s roditeljima ostavljamo i mogućnost da tijekom dana roditelj boravi s djetetom u bolnici, a tijekom noći ode kući, pogotovo u slučaju kada majka ima više djece ili doji. Cilj nam je da se dijete osjeti sigurno i zbrinuto, a to može najbolje uz roditelja koji je blizu – kaže dr. Sotonica Piria.

OVE GODINE OBILJEŽAVAJU 60. GODIŠNJICU POSTOJANJA

Ove godine Dječji odjel virovitičke Opće bolnice obilježava 60. godišnjicu postojanja, i to bez ikakve proslave i pompe. Dr. Tatjana Sotonica Piria istaknula je tim povodom da svako dijete koje se na Dječjem odjelu oporavi i ode kući s roditeljima bez straha i brige, najveći im je, poklon za svaku, pa i ovu obljetnicu.

Svako dobiveno priznanje je lijepi poticaj za daljnji rad, ali nagrada je tek dio puta u njihovu radu, a ne cilj. Najveća nagrada im je stoga kada vide osmijehe na licima svojih pacijenata i spoznaja da su im pomogli, izliječili ih i spasili im život.

Mi im želimo da i nadalje u svom poslu daju najbolje od sebe, jer za svakog liječnika dijete koje izliječe ili mu spase život zasigurno je najveća nagrada za svaku njegovu edukaciju, školovanje, dežurstvo, za sve što je uložio u svoje znanje i kompetencije, to je, složit će se zasigurno mnogi,  pravi smisao ovog poziva koji žive.

(www.icv.hr, mlo, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content