Zeleno i pametno: U Sušionici povrća u Virovitici skupljenom kišnicom prat će se korjenasto povrće, koje će se zatim usitnjavati te sušiti energijom dobivenom iz fotonaponske sunčane elektrane

Zeleno i pametno, moderno, funkcionalno i samoodrživo. Riječi su koje najbolje ocrtavaju prezentaciju projektne ideje sušionice povrća koja će se nalaziti u Virovitici. Za izradu projektno tehničke dokumentacije, za izgradnju i opremanje Sušionice povrća, sredstva su Virovitičko-podravskoj županiji odobrena od Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, a osigurana kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ljetos je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, s predstavnikom tvrtke Eko plus inženjering, potpisao ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije vrijedan 2.443.750,00 kuna. Tri mjeseca nakon potpisa predstavljena je prva verzija projektne ideje. I ona prema riječima nazočnih, a na predstavljanju su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, te pročelnik odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, izgleda sjajno.

Njima je direktor tvrtke Eko plus inženjering, Slaven Pavlović, prezentirao budući projekt, jednu od najvažnijih gospodarskih investicija na području Virovitičko-podravske županije.

-Cijela sušionica će se prostirati na površini nešto većoj od 10 hektara. Radili smo projekt da sama sušionica bude gotovo samoodrživa. Sa skupljenom kišnicom, prat će se pristiglo korjenasto povrće (mrkva, celer, pastrnjak, peršin, krumpir…), koje će se zatim usitnjavati. Bit će tu i fotonaponska sunčana elektrana snage 2,15 MW. Sušionica će 80 posto energije dobivati iz te elektrane, a ostatak od 20 posto dobivat će se iz kotlovnice na biomasu, jer toplinska energija je važna za sušenje povrća. Bit će to prvi takav primjer u Europi – naglasio je Slaven Pavlović.

PDC 3867
foto: K. Toplak

Pogon sušionice, za koji je predviđeno da će godišnje raditi 250 dana u dvije smjene, imat će i potrebnu hladnjaču, a kapacitet prerade korjenastog povrća bit će 1.600.000 kilograma godišnje. U Hrvatskoj nema sušionica za povrće. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije, a kada se izgradi zdanje u Virovitici, bit će to prva sušionica u RH, dajući sigurnost plasmana korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima, otvarajući nova radna mjesta i nudeći svijetlu perspektivu brojnim kooperantima ponajprije onima iz Virovitičko-podravske, ali zasigurno i iz susjednih županija.

-Sušionica povrća će dati novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Pritom će generirati nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima. Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu. Sama ideja pokretanja ovog projekta nastala je kroz kontinuiranu suradnju s najvećom prerađivačkom kompanijom u RH, Podravkom, koja je od samog početka dala potpunu podršku za razvoj i pokretanje ovog projekta. Zajednički želimo napraviti sve što je u našoj moći da ostvarimo samodostatnost proizvodnje hrane za potrebe tržišta u našoj zemlji. Ovaj projekt puno će značiti i za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, ali i cijeli ovaj dio Hrvatske. Ovdje se radi o sušenju prije svega korjenastog povrća koje bi se koristilo u preradi i proizvodnji konačnih proizvoda, kao što je primjerice Vegeta. Izgradnjom sušionice povrća, još će više do izražaja doći naši sustavi navodnjavanja. Očekujemo kako će sve to doprinijeti još većoj proizvodnji povrća, nudeći našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura i dodatnu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Zadovoljan je i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, jer će se sušionica nalaziti na području Poduzetničke zone Zapad 2 grada Virovitice. Inače, već su odrađeni i razgovori s poljoprivrednim sektorom, koji željno iščekuje realizaciju ove investicije.

-Poljoprivrednici žele imati sigurno tržište, organizirani otkup i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Tlo na ovom području idealno je za sadnju korjenastog povrća. Pri tome je posebno značajna ekološka očuvanost naše zemlje koja će kroz krajnji proizvod nuditi nezagađena i zdrava hrana – naglasio je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

Virovitičko-podravska županija je među najvećim uzgajivačima povrća u Hrvatskoj, koja je prepoznala stratešku važnost ove proizvodnje, pa na svom području ima razgranate sustave navodnjavanja, iznimno važnih baš za proizvodnju povrća. Podsjetimo, do sada su otvorena tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, dok traju radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. U skoroj budućnosti niknut će ih još nekoliko (Čađavica, Đolta II, Zdenci, Čačinci – Crnac…) pa će u ne tako dalekoj budućnosti, ovdje biti gotovo 10.000 hektara natapanih površina, uglavnom vodom iz rijeke Drave. Sve to, strateški, nudi velike mogućnosti dodatnog zamaha razvoja poljoprivrede.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content