Često se znojite tijekom noći? Evo zašto i kako to spriječiti

Uđete u krevet u pidžami spremni za dobar san, samo da biste se probudili usred noći, jer osjećate kako vam curi znoj.

Ovo je stvar noćnog znojenja, a ometanje vašeg sna što može imati trenutne zdravstvene nuspojave. Britanski portal Metro zamolio je stručnjake da objasne zašto se ova pojava događa i kako je zaustaviti – prenosi vecernji.hr

Što uzrokuje noćno znojenje?

Prvo, budimo jasni: sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vidljivijim. Iako mislite da bi znojenje u snu bilo veći problem ljeti, zapravo može postati problematičnije zimi.

-Temperature naglo padaju i počinjemo se umotavati u slojeve i pojačavamo centralno grijanje, što u nekim slučajevima neizbježno dovodi do jakog znojenja tijekom spavanja – ostavljajući posteljinu vlažnom, a spavaću sobu s neugodnim mirisima – objašnjava Baldeep Farmah, estetski liječnik.

No, noćno znojenje postaje problem kada postane pretjerano i događa se čak i kada nije toplo.

Uzroci uključuju:

  • menopauza
  • stres i tjeskoba
  • nizak šećer u krvi
  • hiperhidroza (pretjerano znojenje)
  • lijekovi

Kako spriječiti noćno znojenje?

Vrijedno je razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse ako se redovito mučite s noćnim znojenjem, samo da biste provjerili postoji li nešto što bi ga moglo uzrokovati.

Ako vaše noćno znojenje nema očiti uzrok, postoji nekoliko mogućnosti liječenja za smanjenje učinaka.

Noćno znojenje možete smanjiti izbjegavanjem okidača, kao što su stres, alkohol, začinjena hrana, pušenje i debele deke. Pokušajte nositi pidžamu od prozračnih tkanina, poput pamuka ili svile, i noću ugasiti centralno grijanje u vašem domu.

Također, ala količina hladne vode prije odlaska u krevet pomaže nekim ljudima koji se noćno znoje da postignu ugodniju temperaturu, dok su neka istraživanja utvrdila korelaciju između veće tjelesne težine i noćnog znojenja. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost mogu doprinijeti drugim zdravstvenim problemima, uključujući i one koji utječu na san, kao što je apneja za vrijeme spavanja.

Pronalaženje načina da se opustite može olakšati zaspati. Studije također pokazuju da tehnike poput kontroliranog disanja mogu pomoći u značajnom smanjenju znojenja kod žena u menopauzi.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content