FOTO Matko Ognjen pobjednik Drugog šahovskog Memorijala braće Markotić odigranog u Virovitici

Ovogodišnja šahovska sezona u Virovitici završena je na najljepši mogući način – Drugim memorijalnim brzopoteznim turnirom u spomen na braću Branimira i Domagoja Markotića, koji su kao igrači, ali i organizatori niza šahovskih priredbi, ostavili neizbrisiv trag u virovitičkom šahovskom životu.

Nakon što je prošlogodišnji turnir zbog pandemije koronavirusa bio otkazan, ovogodišnji je zbog epidemioloških mjera bio ograničen, pa je pozvano samo šesnaest šahista iz Garešnice, Oroslavlja, Đurđevca, Virovitice, Gornjeg Bazja i Bušetine.

Prema očekivanju, nakon majstorskog kandidata Zvjezdana Grandića iz Orahovice, na drugom memorijalu laskavi pobjednički naslov pripao je FIDE majstoru iz Garešnice, Matku Ognjenu, članu hrvatskog drugoligaša ŠK Garešnica – Mount trade. On je u jedanaest kola igranih po ‘Švicarskom sistemu’ osvojio osam bodova.

IMG_6091

-Dobro sam otvorio turnir, pa sam u prvim kolima nanizao pobjede, što mi je omogućilo da u finišu zaigram opuštenije i zadovoljim se podjelom bodova. U Viroviticu rado dolazim, pa sam 2018. godine osvojio i Memorijalni brzopotezni turnir u spomen na Josipa Oberlinga – rekao je Matko Ognjen, koji je u dosadašnjoj bogatoj šahovskoj karijeri osvojio već više od sedamdeset brzopoteznih turnira. Zahvaljujući raskošnom talentu i upornosti na dobrom je putu da jednog dana izbori i titulu velemajstora.

Najugodnije iznenađenje turnira bio je mladi četrnaestogodišnji Roko Jaković iz Oroslavlja, inače aktualni kadetski prvak Hrvatske u kategoriji do 13 godina. Velika nada hrvatskog šaha stigla je u Viroviticu nimalo slučajno, jer je njegova majka rođena Virovitičanka.

Treće mjesto izborio je najraspoloženiji domaći igrač Marko Ivanković, dok je četvrti bio nekadašnji član ŠK Virovitica, majstorski kandidat Zdenko Vanđija, koji sada uspješno brani boje ŠK Đurđevac.

IMG_6134

Turnir je odlično organizirao Šahovski klub Virovitica, uz svesrdnu podršku Sportske zajednice grada Virovitice, čiji je tajnik Tihomir Majstorović zajedno s članom obitelji MarkotićTrpimirom, podijelio najboljima pehare i deset lijepih poklon paketa najvećeg proizvođača čajeva u ovom dijelu Europe – Spider grupe iz Pitomače.

Pored osmero najbolje plasiranih, prigodne nagrade primili su i najmlađi sudionik turnira Marko Kovač (13), kao i najstariji Zvonko Požežanac (76).

Konačni poredak:

1. Matko Ognjen – 8 bodova

2. Roko Jaković – 7 bodova

3. Marko Ivanković – 6,5 bodova

4. Zdenko Vanđija – 6 bodova

5. Goran Knežević – 5,5 bodova

6. – 9. Ivan Lijović, Miroslav Golubić, Vlado Pucan i Marko Stipandić – 5 bodova

10. David Ivančević – 4,5 bodova

11. Denis Pavoković – 4 boda

12. Milan Barić – 3 boda

13. Zvonimir Požežanac – 2,5 bodova

14. – 15. Franjo Korenički i Marko Kovač – 2 boda

16. Martin Brlas – 1 bod

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content