Gradonačelnici i načelnici s područja OBŽ na radnom sastanku u Osijeku: Zajednički pristup potreban i za komarce i javni prijevoz

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, danas (srijeda) je župan Ivan Anušić održao radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Osječko-baranjske županije, a na dnevnom redu su bile aktualnosti u vezi kontrole komaraca i linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Uvodno izlaganje o kontroli komaraca podnijela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić, dok je o problematici javnog prijevoza govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Obje teme obrazložio je i župan Ivan Anušić, a osobito pitanje borbe protiv komaraca. Naime, iako Osječko-baranjska županija nema nikakvu obvezu, iskazala je spremnost za zajedničko rješavanja ovog problema, pa i sufinanciranje, a općine i gradovi bi dio sredstava koja su i do sada izdvajali usmjeravali na jedno mjesto.

– Uz ostale aktivnosti, na taj način omogućili bi larvicidne tretmane već početkom godine, a avio-tretiranje kada je to najpotrebnije te bi sigurno dobili bitku protiv komaraca, no određeni gradovi i općine koji su epicentar razvoja komaraca su odustali od te ideje. Stoga, krećemo s izmjenama zakona koji će s nacionalne razine voditi brigu o borbi protiv komaraca, koji su i zdravstveni problem. Izgradnjom Centra za komarce uz sufinanciranje europskih fondova vodit će se sustavna briga o komarcima, a općinama i gradovima će ta briga iz komunalne prerasti u zakonsku obvezu koju će morati ispunjavati prihodima od poreznih obveznika. Naravno, Osječko-baranjska županija nastavlja provoditi svoje zakonske obveze, monitoring i davanja preporuka, što će biti javno objavljeno. Svaki načelnik i gradonačelnik će biti osobno obaviješten što se od njega očekuje, koliko sredstava mora trenutno izdvojiti za larvicidne tretmane, odnosno što je potrebno učiniti da komarci nestanu – rekao je župan te poručio:

– Izuzetno je bitno da se već ubrzo krene s larvicidnim tretmanima jer će to uvelike olakšati situaciju koja nas čeka u svibnju i lipnju. Gotovo sve općine oko grada Osijeka i Grad Osijek su spremne za sudjelovanje u zajedničkoj borbi, a s obzirom da su veliko područje u poplavnom području oni će se moći dogovoriti te sustavno i planski brinuti o problemu komaraca – zaključio je župan Ivan Anušić.

OBZ 2
foto: OBŽ

Načelnik općine Bilje Željko Cickaj zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji i županu što već nekoliko godina pokušava na sve načine riješiti problem komaraca iako Županija za to nema zakonsku obvezu.

– Žao mi je što neki načelnici i gradonačelnici nisu spremni sudjelovati u projektu iako svakako moraju izdvajati određena sredstva za tu namjenu. Način borbe protiv komaraca koji smo imali u proteklom razdoblju i koji nam ponovno slijedi nije dobar i učinkovit. Nadali smo se pronalasku zajedničkog jezika, međutim to se nije dogodilo, pa će Općina Bilje i dalje nastojati surađivati s Gradom Osijekom oko rješenja ovog problema. Nadam se da će doći do promjena zakonskog okvira kojim će se jedinice lokalne samouprave prisiliti na brigu o komarcima, kao i do prilagodbe zakonskog okvira oko tretmana u Parka prirode Kopački rit jer će bez toga sva ova borba biti uzaludna – rekao je Cickaj.

OBZ 3
foto: OBŽ

U raspravi o javnom linijskom prijevozu rečeno je kako od 1. siječnja sljedeće godine dolazi do promjena ugovora u javnom linijskom prijevozu. Da bi se pokrili troškovi postojećih linija na području Osječko-baranjske županije potrebno je 50 do 54 milijuna kuna, a prema sadašnjim informacijama Vlada RH je odobrila 27 milijuna kuna. Očekuje se stoga odobrenje dodatnih sredstava, ali je nužno i sudjelovanje općina i gradova u sufinanciranju linija na njihovom području.

(obz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content