Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica provodi projekt “Potrubi za knjigu”: Dostupnija knjiga i čitalački programi u svakom našem mjestu

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica od 16. rujna 2021. godine provodi projekt „Potrubi za knjigu“. Knjižnica ovaj hvalevrijedna projekt provodi s partnerima, Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Virovitica. Vrijedan je 2. 523.721,56 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda iznose 85 posto, a 15 posto su sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Prijavljen je na poziv Čitanjem do uključivog društva, koji je dio operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture i medija RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Projekt traje do 15. rujna 2023. godine, no Knjižnica i partneri su obavezni nastaviti ga narednih pet godina. Što donosi području Virovitičko-podravske županije, objasnio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz.  

– Potrubi za knjigu je projekt putem kojeg se omogućuje integrirani pristup dostupnosti čitalačkih programa i usluga osobama kojima te usluge nisu na raspolaganju u mjestu boravka. Ujedno, osigurava se regionalna zastupljenost.

Opći cilj ovog projekta je povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Specifični ciljevi su povećanje dostupnosti knjižničnih zbirki i usluga aktivnostima kojima se potiču i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina odnosno stanovništvo u ruralnim krajevima naše županije. Drugi specifični cilj je povećanje svijesti o važnosti čitanja u ruralnom području Virovitičko-podravske županije – kaže ravnatelj R. Fritz.

POTRUBI ZA KNJIGU Roll up 100x2001 1

Dodaje da će kroz 24 mjeseci provedbe projektne aktivnosti Knjižnica i partneri na projektu korisnicima – 65 djece i mladih do 25 godina, 25 osoba s invaliditetom i 50 osoba starijih od 54 godine omogućiti da prođu radionice, ostvare višu razinu čitalačke pismenosti, ostvare aktivno i kritičko čitanje te im osiguraju upotrebu novih tehnologija. Sve to stići će im „na kućni prag“, odnosno, u njihovo mjesto, zahvaljujući bibliokombiju i sadržajima koji će se održavati diljem Virovitičko-podravske županije.

– Planirana je 31 radionica na kojima ćemo, uz poticanje čitanja raditi na prenošenju znanja te senzibilizirati korisnike na korištenje medijskog prostora u svrhu širenja tolerancije i poticanja zajedništva – kaže ravnatelj R. Fritz.

Za vrijeme trajanja projekta te tijekom pet godina održivosti projekta organizirat će se dostupnost knjižničnih usluga i zbirki na 13 stajališta u 13 općina. Cijelu brigu o tome će voditi projektni tim. U ožujku slijedeće godine na projektu će biti zaposlen jedan voditelj Bibliobusne službe i vozač bibliokombija. Sve usluge u okviru projekta za korisnike će biti besplatne.

logici potrubi

OP ULJP ESF logo lenta i napis

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content