I na području VPŽ svoju staklenku meda dobilo je 419 prvašića čime je obilježen “Školski medni dan”

Program “Školski medni dan” s hrvatskih pčelinjaka provodi se četvrtu godinu zaredom 7. prosinca na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara, u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske koji za cilj ima podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača.

I ove godine, učenicima prvih razreda dodijelio se je med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml. Program se provodi u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje je izradilo i u sve osnovne škole distribuiralo priručne i edukativne materijale, slikovnice za djecu, dok je Virovitičko-podravska županija, uz potporu župana Igora Androvića, u suradnji sa školskim ustanovama i lokalnim pčelarima zadužena za koordinaciju i provedbu svih ostalih aktivnosti u okviru projekta.

PDC_5040

Ove godine su učenici Osnovne škole August Cesarec iz Špišić Bukovice, obišli Tehnološko-inovacijski centar, gdje ih je pozdravila pročelnica za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, kao i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Ivana Nemet. Pritom im je predstavljena prezentacija “Kako pčelica pravi med”, a djeca su uz svoje učiteljice, te ravnateljicu Ivanu Simeunović, obišli i Odsjek za med Tehnološko-inovacijskom centra u kojem su kušali četiri vrste meda bagrem, lipa, cvjetni i kesten.

Cilj “Školskog mednog dana” je educirati djecu kao i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu uz istovremenu promociju meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara. Na području Virovitičko-podravske županije u program su uključene sve osnovne škole s ukupno 419 učenika prvih razreda, a koje će medom opskrbiti 11 lokalnih pčelara odabranih posredstvom školske ustanove.

PDC_5042

U odnosu na navedeno, isporuku meda vršit će sljedeći gospodarstvenici u sektoru pčelarstva: OPG Anđelko Kokorić, OPG Biljana Medved, OPG Duško Grdić, OPG Gordana Jusup, OPG Željko Slavić, Pčelarstvo Balint, OPG Branko Vidović, OPG PEZ Zrinka Balint, OPG Tomislav Lelek i OPG Dejan Božić.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content