Iskoristile mjeru samozapošljavanja i stvorile pravu “Čaroliju okusa”: Martinini i Vesnini kolači i torte brzo “nestanu“ sa svakog tanjura

Prije nešto više od godinu dana u Špišić Bukovici je s radom započela slatka radionica pod nazivom “Čarolija okusa”. Riječ je, naravno, o slasticama, odnosno kolačima i tortama koje je Martina Sabo zajedno sa svojom majkom Vesnom na radost svih ljubitelja slatkog počela raditi “za ozbiljno”. Naime, Vesna je samouka slastičarka, a ljubav prema pečenju kolača naslijedila je od svoje tete. Prvo je to radila iz hobija, a potom je na taj način odlučila i zaraditi. Put ju je odveo i u virovitičku slastičarnu “Medena”, a kolači i torte pratili su je i u mirovinu.

– Kolače i torte pečem više od 10 godina. Prije sam radila u Medenoj, ali i nakon što sam se umirovila, nastavila sam raditi, pečem razne kolače i torte. Najviše to radim iz ljubavi, a dobro dođe i kada nešto zaradim. Tada sam tu ljubav prenijela na kćer, što je ona odlično prihvatila i zajedno radimo već više od godinu dana – kaže Vesna, koja je sada svojoj kćerki Martini desna ruka u “Čaroliji okusa”.

OD KNJIGOVOĐE DO SLASTIČARKE

Martina je po zanimanju prvostupnica ekonomije, a do prije nešto više od godinu dana imala je stalan posao u knjigovodstvenom servisu. Majka je dvoje djece, a suprug joj je tada radio u inozemstvu, pa joj nije bilo lako i raditi i pokrivati sve privatne obveze vezane uz obitelj. Ubrzo je proradila kako poduzetnička, tako i majčinska strana pa je odlučila otvoriti “nešto svoje”.

Svoju priliku vidjela je upravo u majčinoj ljubavi prema pečenju slastica te se odlučila okušati u slastičarskim vodama. Putem mjere samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorila je obrt “Čarolija okusa” i uspješno posluje već više od godinu dana. Naravno, nije bilo lako, ispred Martine je bilo puno posla i educiranja, no zahvaljujući njezinoj upornosti, te pomoći i podršci majke Vesne danas imamo o čemu pisati.

20211218_122415

– Otvorili smo obrt u kolovozu prošle godine najviše zbog djece, da imam nešto svoje. Pet godina radila sam u knjigovodstvenom servisu, ali dala sam otkaz jer djeca su krenula u školu, a suprug je radio u inozemstvu. Tada se rodila ideja o otvaranju obrta. Zadovoljna sam i vidim da napredujemo, iako ja prije nikada nisam pekla kolače. Mama mi je prenijela tu ljubav – priča nam Martina te dodaje kako u slatkoj radionici stalno ima posla, ali se dobro organiziraju i sve stignu napraviti.

DO APARATA UZ POMOĆ POTPORE

Sve aparate koji su im bili potrebni u slastičarnici nabavili su uz pomoć mjere samozapošljavanja koja traje dvije godine.

– Pomoć Zavoda za zapošljavanje zaista nam je puno značila. Od potpore smo kupili sve potrebne aparate: pećnicu, veliki i mali mikser, perilicu za posuđe, a prostor smo uredili sami – prisjeća se Martina dok nam pokazuje prostor u kojem nastaju ukusni kolačići i torte. Pritom nas upoznaje i s organizacijom rada, odnosno prostorom te kaže da uživa radeći s majkom te da svaka ima svoje mjesto rada i svoj dio posla.

Vesna je glavna za kore i kreme, a Martina radi pripremu, ali i završne detalje, odnosno dekoraciju o kojoj se svakodnevno educira. Naime, tehnike dekoriranja torti i kolača nisu baš jednostavne, a kupci traže moderne i lijepe stvari pa je Martina provela sate i dane pred ekranom ne bi li naučila raditi čuda od fondan ili ticino mase. Zagladiti šlag na torti nije tako lako kako se čini, kaže nam sa smiješkom.

– Gotovo sve što znam o dekoriranju torti, što sa šlagom, što sa ticino masom, naučila sam preko interneta. Gledala sam video priloge i iz njih učila. I dalje to radim kako bih naučila što više. S vremenom smo, nakon dosta isprobavanja, našli i model gdje i kako nabaviti kvalitetne materijale i sve što nam odgovara – kaže Martina završavajući detalje na torti koju je ukrasila ticino masom. Bila je to torta za nečije krštenje, koja je toga dana, uz još nekoliko torti i brojnih božićnih kolača, izašla iz “Čarolije okusa”.

20211218_121515

Gužva je ponekad velika, pa tada uskoče i drugi članovi obitelji, čak i kći Dora kojoj je omiljeni posao raditi popularne i tražene breskvice.

Danas je to za Martinu više od samog posla – obrt je to u kojem uživa, u blizini svoje obitelji, s kojom se raduje svakom novom kolačiću, keksu ili pločici koja u trenu “nestane” s tanjura jer je pripremljena ne samo s biranim sastojcima, već i onim najvažnijim – ljubavlju.

Zbog koronavirusa manje svadbi

Unatoč pandemiji koronavirusa “Čarolija okusa” dobro posluje, a zadovoljni kupci iznova se vraćaju. No, za potpuni uspjeh i svijetlu budućnost trebaju im veće svečanosti. No njih, kažu, otkad su otvorili, baš i nema.

– Nažalost takva je situacija cijelo vrijeme zbog COVIDA-19. Otvorili smo u pandemijskoj godini pa do sada nismo radili puno kolača za svadbe, ali čekamo da ponovo krenu i da mi krenemo onako, pravo raditi. Za sljedeću godinu već imamo rezervirano pa se nadamo da neće biti otkazivanja kao što je bila situacija s većinom takvih događanja ove godine – nada se Martina.

(www.icv.hr, žđl; foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content