Još sedam novih vozila za sanitetski prijevoz pacijenata u OBŽ: Godišnje prevezu oko 22.000 pacijenata i prijeđu 2,2 milijuna kilometara

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije poboljšan je sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz, a ključeve vozila ravnateljici Zavoda Silvani Sabo uručio je jučer (utorak) Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, koja je osnivač ove ustanove.

U cilju ravnomjerne pokrivenosti vozilima iste kvalitete na području cijele županije, četiri nova vozila bit će raspoređena u osječku ispostavu Zavoda, a ostali u ispostave Beli Manastir, Valpovo i Đakovo.

– Primopredaja novih vozila je prije svega jamstvo za dodatnu sigurnost pacijenata i zaposlenika Zavoda, odnosno svih osoba koji koriste sanitetski prijevoz. Riječ je o tisućama pacijenata i djelatnosti u kojoj je izuzetno važna sigurnost i udobnost svih sudionika. Kroz decentralizirana sredstva Osječko-baranjska županija je od 2019. godine Zavodu doznačila oko 5,5 milijuna kuna, s tim da je dio tih sredstava doznačen i za dodatnu edukaciju medicinskih sestara i tehničara – rekao je zamjenik župana Mato Lukić te zahvalio djelatnicima i rukovodstvu Zavoda na velikom angažiranju u radu, osobito u vrijeme i u uvjetima pandemije.

mini IMG 5045 Custom
foto: OBŽ

Temeljem Ugovora s HZZO-om, Zavod za hitnu medicinu OBŽ treba imati ukupno 57 vozila, i to 19 za obavljanje djelatnosti hitne pomoći i 38 za sanitetski prijevoz, što Zavod i ispunjava. Prosječna starost vozila za hitnu pomoć je oko 2,5 godine, a sanitetskog prijevoza oko pet godina, što se smatra zadovoljavajućim. Vozila Zavoda godišnje prijeđu oko 2,2 milijuna kilometara, odnosno prevezu oko 22.000 pacijenata, imaju oko 1.000 međužupanijskih prijevoza, a oko 25.000 pacijenata prevezu na hemodijalizu.

– Zavod za hitnu medicinu OBŽ primarno obavlja djelatnost hitne medicinske pomoći, a uz to i sanitetskog prijevoza. Pri tomu, našim pacijentima mora biti osiguran najkvalitetniji i najsigurniji prijevoz, dakle kada pacijenti sjednu u naše vozilo moraju biti sigurni i skrbljeni – naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ Silvana Sabo.

Ravnateljica je zahvalila Osječko-baranjskoj županiji na kontinuiranoj i kvalitetnoj potpori radu Zavoda, a pojasnila je i aktualno zanavljanje voznog parka.

– Četiri od sedam vozila kupljena su sredstvima Osječko-baranjske županije putem decentraliziranih sredstava, a njihova vrijednost je oko 1,5 milijuna kuna. Tri vozila smo kupili vlastitim sredstvima, a to su takozvani dvoležajci u kojima se može prevoziti dva ležeća pacijenta, dok su ostala četiri vozila s jednim ležajem i pet sjedećih mjesta. Prosječna starost vozila za sanitetski prijevoz se znatno smanjila obzirom da je u rujnu kupljeno 7 novih vozila. Vozila kao osnovno sredstvo rada u Zavodu moraju karakteristikama i kvalitetom osigurati maksimalnu sigurnost za članove tima i pacijente. Naša vozila po svojim karakteristika, kao i nadogradnjom, udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a kako bi se osigurala sigurnost prijevoza članova tima sanitetskog prijevoza i pacijenata na vozilima su dodatno ugrađena pojačanja svjetlosnih i zvučnih signalizacija (integrirani u vozilo), ugrađen je omekšani ovjes, pojačana ventilacija i grijanje, ozvučenje i slične potrebe – zaključila je ravnateljica Sabo.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content