Krunoslav Capak: Potvrđen je omikron soj kod dva pacijenta u Hrvatskoj

Nakon što je Institut Ruđer Bošković u subotu objavio kako je dokazana prisutnost novog soja koronavirusa omikrona kod jednog pacijenta, ali da su potrebne dodatne analize, danas su se javnosti obratili ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak.

Za vikend je iz HZJZ-a potvrđeno kako su imali još dva pacijenta za koje su sumnjali da su zaraženi novim sojem te da će konačni rezultati biti poznati danas. 

– Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu, a prva među zemljama u EU koja je poduzela mjere, za usporavanje soja. Sada imamo pola zemalja EU koje su objavile da imaju omikron, već je širom svijeta. Danas smo dokazali kod dva pacijenta potvrđen omikron soj – kazao je Krunoslav Capak. 

– S obzirom da su sve mutacije iste, možemo reći da imamo prva dva slučaja omikrona. Naš soj je najsličniji sojevima omikrona koji su dokazani u Bocvani – kazala je Ljiljana Žmak.

Kaić je rekao kako su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno nekoliko dana prije početka simptoma. 

– Sudionici tog poslovnog skupa moraju u karantenu, a postoji mogućnost da je netko od njih bio i izvor. Svi ti kontakti su pozvani na testiranje, danas ih je bilo već 13, tražimo još izvor. Bilo je i stranaca pa je moguće da je netko od njih. Države odakle oni jesu su obaviještene o njihovoj izloženosti i oni će biti testirani. Kontakti svi koji su u Hrvatskoj i obiteljski su pod zdravstvenim nadzorom – kazao je Kaić. 

Rekao je da je neminovno da novi soj uđe u Hrvatsku te da će sigurno biti i novih slučajeva. 

– Bit će novih slučajeva sigurno – kazao je, a upitan je i o simptomima zaraženih s omikronom. 

– Bolest slična gripi, povišena temperatura i kao da ga je vlak zgazio. Trajali su nekoliko dana – rekao je Kaić. 

Upitan je i hoće li ljudi čekati unaprijeđeno cjepivo za omikron. 

– Kad se na deltu primijeni booster zaštita je puno bolja nego kad se prime dvije doze. I kod ovog soja ima smisla taj booster. Čekanje novog cjepiva ne znam koliko ima smisla jer se ne zna hoće li se uopće raditi novo cjepivo tim više što se već sada vidi da postojeća cjepiva štite od težih oblika bolesti – kaže Kaić. 

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content