KUD Čačinci već su sedam desetljeća čuvar tradicije svoga kraja: Uz pjesmu, ples i običaje od zaborava čuvaju i svoje prekrasno ruho

Općina Čačinci poznata je po nekoliko stvari koje sežu iz davnina, između ostalog izletištu Jankovac i Guttmanovoj pruzi, odnosno značajnoj željezničkoj postaji Slavonsko-podravske željeznice koja je svoju povijest počela pisati krajem 19. stoljeća. No, Čačinci su poznati i po čuvanju kulturne baštine svoga kraja. Iz tog razloga njihovo matično Kulturno-umjetničko društvo Čačinci zauzima važno mjesto jer već sedam desetljeća čuva i promovira svoju baštinu.

Pedesetih godina prošlog stoljeća u Čačincima je djelovao KUD „Bratstvo i jedinstvo“ s nekoliko sekcija, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća osnovan je novi KUD pod imenom „A. G. Matoš“ Čačinci. Iako je društvo radilo vrlo uspješno, nakon Domovinskog rata, točnije 1996. godine, smanjio se broj članova. Društvo je i dalje postojalo i sastajalo se, a početkom 2006. godine obnovljen je rad KUD-a te je preimenovan u KUD Čačinci koji neprekidno djeluje sve do današnjih dana. Predsjednica mu je bila profesorica Mirjana Sabolić, a danas tu ulogu nosi Emina Mužar, koja vodi KUD već četvrtu godinu.

– U Kulturnom umjetničkom društvu okupljamo ljude svih dobi, od najmlađih osnovaca do naših umirovljenika, a ima nas ukupno stotinjak. Naši članovi djeluju u pjevačkoj sekciji koju vodi profesorica Zdenka Milobara, plesnoj sekciji koju vodi Miroslav Vuković, a imamo i sekciju za očuvanje običaja i sela – Rukotvorine. Ona nam je jako važna jer u njoj djeluju naše vrijedne članice koje izrađuju narodnu nošnju čačinačkoga kraja – upoznala nas je s osnovnim djelatnostima KUD-a predsjednica Mužar.

Pohvalila je pritom odličnu suradnju s Općinom Čačinci i Turističkom zajedničkom općine, koji su društvu osigurali prostorije u okviru zgrade Mjesnog doma. Danas ondje održavaju probe i uvježbavaju nastupe.

PODIĆI NA VIŠU RAZINU

– Ono što mi je bila najvažnija preokupacija kada sam postala predsjednica KUD-a je da podignemo ovo društvo na višu razinu te da iskoristimo sredstva iz raznih fondova koja su nam na raspolaganju, odnosno da pametno iskoristimo novac. Radi se o sredstvima Ministarstva za kulturu RH, Virovitičko-podravske županije i naravno Općine Čačinci zajedno s Turističkom zajednicom s kojom imamo odličnu suradnju kao organizatori i sudionici. Danas smo zajedno u gotovo svim kulturno-umjetničkim i zabavnim događanjima u našem kraju – rekla je Emina Mužar.

Govoreći o KUD-u naglasila je njihovo „blago“, tradicionalnu nošnju tog kraja koju su uspjeli sačuvati.

– Nekada su se nakon nastupa narodne odore nosile kućama pa je zbog nemara pojedinih članova ili nekih drugih razloga dio te nošnje iščezao. S obzirom da smo dobili svoje prostorije, narodna nošnja pohranjena je u njima, a izdaje se na zadužnice tako da se točno zna tko i iz kojeg je razloga koristi. Ne moram posebno napominjati da se radi o vrlo skupim kompletima narodnih nošnji čija je vrijednost više tisuća kuna. Vrlo su kvalitetno izrađeni, sa svim potrebnim ukrasima i vezovima ovoga kraja, te sa svim potrebnim elementima i ženskih i muških odora. Zahvaljujući etnološkim istraživanjima naših suradnika došli smo do spoznaje kako bi trebalo izgledati pravo narodno ruho čačinačkoga kraja, a kojeg su vrijedne ruke naših članica i sašile. Ruho koristimo na našim nastupima i izložbama rukotvorina diljem Hrvatske – kaže predsjednica Emina Mužar, i sama jako uključena u učenje etno tradicije i kulture. To je tema koja ju je oduvijek zanimala, kaže, zbog nje je sudjelovala na mnogim seminarima i učila od drugih etnologa.

– To je jedini način da se tradicija jednoga kraja sačuva od zaborava. Nekada je folklor bio jedini način izričaja u selu, a sada u nekim našim sredinama pada u lagani zaborav. Upravo to i je glavna zadaća KUD-ova, sačuvati tradiciju i običaje svoga kraja, tim više što se radi o lijepim običajima, neovisno radi li se o religijskim, žetvenim ili sličnim događanjima i svečanosti – upozorila je.

Da bi običaje i baštinu sačuvali za budućnost, povezuju se s lokalnom zajednicom. Izvrsno surađuju s Osnovnom školom iz Čačinaca, srednjim školama, udrugama umirovljenika, drugim društvima, lokalnom samoupravom.

– Cilj nam je otvoriti svoja vrata svima koji žele dati obol u čuvanju običaja ovog našeg lijepog slavonskog kraja – zaključuje naša sugovornica.

(www.icv.hr. bs, Foto: arhiv KUD-a)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content