O zvjerima, mitovima i moralnoj poduci: Djela D. Srdareva otkrijte na izložbi u Gradskom muzeju Virovitica

Kameleon, bik i kit, koza i zmaj, ovčica, konj i pčela, utvare i mitološka bića – svi oni našli su svoje mjesto u umjetničkom izričaju kojim se rođeni Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Danijel Srdarev od sinoć (subota) u Gradskom muzeju Virovitica predstavlja našoj publici. 

Izložbu ovog akademskog slikara-grafičara i ilustratora, ponajviše svestranog umjetnika otvorila je zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

Danijel Srdarev, iza kojega je danas dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi, tako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, uz svoj slikarski rad poznat je i po grafici, kiparstvu, ilustraciji. Svoj trag ostavio je i u kazalištu, ali i literaturi za najmlađe – didaktičkoj slikovnici “Arhitekt Ivo” na koju je posebno ponosan. 

IMG_20211219_140144_copy_1024x681

Ova izložba posebna je po tome što je suautorica izloženih djela njegova četverogodišnja kći Kiša Vita, zaslužna za grafike na starim knjigama, minijaturne skulpture nastale od kvačica i minijaturne skulpture nastale u glini. 

Predstavljajući autora i izložbu, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej naglasila je važnost “bestijarija” kao forme koja već stoljećima nadahnjuje umjetnike na svojevrsnu kritiku i omogućuje im kroz svoj rad uputiti i moralnu pouku. Tako je i sa Srdarevim “zvjerinjakom”, koji ju je, kaže i osobno i profesionalno zaintrigirao već samim naslovom. 

Bestijariji su, podsjetila je Kulej, kroz povijest bili iluminirani rukopisi u kojima su kroz tekst i sliku prikazana realna i fantastična bića, a koji se razvijaju u srednjem vijeku. Cilj im je bio dati težu moralnu poduku u okviru krćanske religije, no jako su utjecali i na suvremenu umjetnost.

-Stoga me Danijelov likovni rukopis u ovom segmentu posebno zainteresirao. Naime, već petnaestak godina ga pratimo kroz njegov prikaz životinja u svom izričaju, osobito nosoroga i kameleona, koji su njegov osobni potpis. Ovdje se pozabavio i zmajevima, kitovima, isfantaziranim i drugim bićima. U kolorističkom smislu, uvijek su te životinje prikazane u smeđim, sivim i crnim tonovima, a izvučene su likom u bijelom ili crnom crtežu. Imaju tek manji koloristički akcent. Kroz njih je tako stvarno poslao suvremenu moralnu pouku. A ona znači – treba sačuvati sav živi svijet oko sebe, pogotovo životinje, koje su najljepša bića na svijetu – ističe M. Kulej. 

IMG_20211219_140019_copy_1024x739

Sam autor istaknuo je kako mu je jako drago izlagati u novom Muzeju u Virovitici te rekao kako je bestijarij motiv koji se kao takav provlači kroz njegove radove, osobito slike, već desetak godina, pogotovo na samostalnim izložbama.  Podsjetio je da je većina crteža u ciklusu bestijarija, a koje je publika već mogla vidjeti u Šibeniku i Zagrebu, nastala u Veneciji, koja mu je poslužila kao inspiracija te se svaka nova izložba pokazala kao ulančanim nizom i nadovezivanjem na tu glavnu temu kojom se bavi i u kojoj uživa.  

Na upit o moralnoj poduci svake izložene slike, na velikim platnima u Virovitici, ali i drugim djelima autor kaže kako je tajna u tome da je svaki promatrač treba – otkriti sam.

D. Srdarev ističe i to da mu je najdraži dio svakog djela stvaranje samo – onaj radni dio, slikarski čin, čin stvaranja koji je sam po sebi i nagrada i pouka. Tim više jer je u ovoj izložbi s njim stvarala uistinu mlada umjetnica, njegova kćer Kiša Vita. Umjesto u ateljeu, ovaj dvojac sate je provodio u sobi, istražujući nove izričaje kroz grafike na starim knjigama, kvačicama, glini. To što Kiša Vita nije išla u vrtić, već je tata umjetnik s njom otkrivao i kako korisno provesti vrijeme i mašti pritom dati na volju rezultiralo je izložbom. 

IMG_20211219_132753_copy_1024x672

-Bio je to proces u kojem smo jedno od drugoga puno naučili – sa smiješkom ističe D. Srdarev. Kaže kako su upravo stare knjige koje se bave tinejdžerskim temama, koje je prvo spasio sa odlagališta, a potom su godinama čekale svoj red, na balkonu, možda i najdraži rad s kojim se danas predstavlja publici.

-Tim smo starim knjigama dali novu svrhu: pretvorene su u niz grafika. U to vrijeme  čitali smo mitologiju koja je prilagođena dječjem uzrastu i odlučili da ćemo napraviti svoja mitološka bića. Tako su stvorenja iz Kiša Vitine mašte pretvorena u svojevrsne grafike.  Isto je bilo i sa kvačicama – od jedne životinje nastajale su ideje za nove i polako su se savršeno uklopile u temu bestijarija – kaže autor.

Izložbu možete pogledati do 14. siječnja. (www.icv.hr, mlo) 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content