Obilježena 30. obljetnica pada Antunovca: Bilo je ključno omogućiti Osijeku da ostane nepokoreni grad

Prije 30 godina, pod napadom agresora, palo je mjesto Antunovac nadomak Osijeka, a u spomen na taj tužni događaj, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Antunovcu.

Obilježavanju su, uz obitelji poginulih, nazočili župan Ivan Anušić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministrica regionalnog razvoja i fonodva EU Nataša Tramišak, u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade, načelnik Općine Antunovac te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Ovo je sjećanje na najteže dane u povijesti Antunovca. I sam sam bio sudionik tog vremena, pa mi je poznat širi kontekst zbivanja na ovoj crti obrane Republike Hrvatske. Južni prilazi gradu Osijeku su se branili već od svibnja 1991. godine, međutim tog prosinačkog dana, 80-ak branitelja Antunovca nije izdržalo nalet četničke vojske. Mi smo nadljudskim snagama izdržavali napade do tada, međutim ključno je bilo zaštititi grad Osijek i omogućiti mu da ostane nepokoreni grad koji nije dospio u ruke neprijatelja. Zbog toga treba ovdje doći svake godine i odati počast ljudima koji su dali sve što su imali da bi mi mogli živjeti u slobodnoj zemlji te im na taj način odavati počast i čuvati od zaborava – kazao je župan Anušić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content