Osječki gradonačelnik Ivan Radić dodijelio 84 stipendije: Učenicima iz deficitarnih zanimanja i darovitima 6.000, a studentima 12.000 kuna godišnje

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dodijelio je stipendije za 32 učenika srednjih škola i 52 studenata s područja grada Osijeka, za što je iz proračuna izdvojeno 816.000 kuna. Stipendiraju se daroviti te učenici i studenti u deficitarnim i STEM zanimanjima.

Prema riječima osječkog gradonačelnika, učeničke stipendije iznose 6.000 kuna godišnje i isplaćuju se tijekom školske godine, od rujna do lipnja, u iznosu od 600 kuna mjesečno. Deset takvih stipendija za ovu školsku godinu dodijeljeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a 22 stipendije darovitima.

Kod studentskih stipendija riječ je o novčanoj potpori od 12.000 kuna koja se studentima isplaćuje tijekom akademske godine, od listopada do srpnja, u iznosu od 1200 kuna mjesečno. Ove je godine dodijeljeno 13 takvih stipendija onima koji se školuju za deficitarna zanimanja, 13 darovitim studentima te 26 stipendija onima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti.

– Nagrađivali smo opći uspjeh, vrhunske sportaše, uspjeh na natjecanjima, te pohađanje dviju škola ili dva fakulteta istovremeno. Nastavit ćemo to i u budućnosti, jer želimo biti grad izvrsnosti u svim kategorijama te potaknuti učenike i studente da nastave ostvarivati takve rezultate, ali i njihove kolege da vide kako se rezultati cijene i vrednuju. Čestitam svim stipendistima i njihovim roditeljima – poručio je gradonačelnik Radić.

Najavio je kako je Grad Osijek proširio mjeru nagrađivanja izvrsnosti pa će od sljedeće godine 50 najboljih srednjoškolaca stipendirati s besplatnim vozačkim ispitom, za što je u proračunu osigurano 375 tisuća kuna.

Grad Osijek inače stipendira učenike četverogodišnjih srednjih škola od treće godine školovanja, a učenike trogodišnjih strukovnih škola od druge godine školovanja. Daroviti učenici trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,50, dok je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dovoljan i prosjek od 3,50.

Studenti se pak stipendiraju od prve godine diplomskog studija, odnosno od druge godine preddiplomskog studija, a trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,00 za darovite, te 3,50 ako se školuju za deficitarna zanimanja i STEM područja znanosti.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content