Pogledajte kartu najpopularnijih marki automobila po državama, evo gdje je Hrvatska

Ako pitamo Google, tektonske promjene u autoindustriji već su se odrazile i na odnos snaga na tržištu.

I dok su još prošle godine Toyota i BMW držali tron kao najpretraživanije automarke na Google, podaci za ovu godinu govore kako se događaju velike promjene. Novi igrač je Tesla Motors koji je u nekoliko godina došao do samog vrha. Trenutno je pretekao BMW, a jedina popularnija marka na globalnoj sceni je Toyota. Sudeći po podacima, ne zadugo. 

Prema podacima za prvu polovicu 2021. godine, Comparethemarket.com je napravio kartu svijeta na kojoj lako možemo vidjeti koja je marka automobila bila najčešće pretraživana na Googleu, i to u svakoj od zemalja, prenosi Index.

Godine 2020. prevlast su držali BMW i Toyota. Prošle godine Toyota je bila broj 1 u 55 država, a BMW u 34, dok je trećeplasirani Mercedes bio najpopularnija tema u 15 država. Tesle nije bilo nigdje. Isto je bilo i dalje u prošlosti, 2018. i 2019. godine.

38e71375 8935 4176 8c17 b5247f04f4f0
Foto: Compare the Market, screenshot

Sada su stvari nešto drukčije. Toyota je i dalje prva, ali je pala na 46 država. Na drugo mjesto stigao je Tesla Motors koji je najpopularnija automarka u čak 41 državi. Treći je i dalje Mercedes (16), dok je BMW pao na četvrto mjesto s tek 13 država u kojima je najpopularniji. Recimo i kako treće mjesto dijeli s Hyundaijem.  

Pogledamo li Hrvatsku i države regije, stvari su načelno ostale iste. BMW je ovdje i dalje broj 1 kao najpopularnija marka na Google servisu.

I još jedna informacija. Ako gledamo globalne podatke, Tesla Motors je već pretekao Toyotu kao najpretraživanija automarka na Googleu. Toyota je druga, a treće mjesto drži BMW.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content