Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na ‘vrhu’ Papuka odana počast jedanaestorici ubijenih hrvatskih vitezova

- PROMO -

Na današnji dan 1991. godine, u neposrednoj blizini vojne baze koja se nalazi nekoliko kilometara iznad Jankovca, u neprijateljskoj zasjedi živote je izgubilo jedanaest mladih hrvatskih duša. Bio je to najtragičniji dan Domovinskog rata na ovom području.

Unatoč godinama što prolaze, oni su u našim sjećanjima sve više simbol najvrijednijeg što je utkano u temelje hrvatske državnosti. Njima u čast, 30 godina nakon stradanja, održana je svečanost na mjestu njihove pogibije.

Uz spomen obilježje položili su vijence i zapalili svijeće predstavnici obitelji stradalih, izaslanstva predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Ureda predsjednika te Požeško-slavonske županije i drugih. U ime Općine Čačinci vijenac je položio načelnik Alen Jurenac.

Foto 3

Prisjetimo se, toga dana u poslijepodnevnim satima snage protivnika dolaze iz Slatinskog Drenovca i postavljaju zasjedu na prostoru između ovog spomen obilježja i vojne baze na vrhu Papuka. U dobro organiziranu zasjedu upala je kolona motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike. U teretnom motornom vozilu logistike TAM bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, u prvom vozilu pinzgauer Davor Dragić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković, u drugom vozilu Pinzgauer dva pripadnika odreda veze iz Samobora, Anđelko Tule i Tomislav Vužić – Mohenski, dok su iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli u osobnom motornom vozilu zastava 55 Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123.brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. Nažalost, svi pripadnici izgubili su život u toj zasjedi.

(Općina Čačinci)

Povezane vijesti

Skip to content