S osam glasova “za” i sedam “protiv”, izglasan proračun Grada Slatine težak 123,8 milijuna kuna

Nakon razmatranja i usvajanje Izvoda iz zapisnika s 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine održane 12. listopada 2021. godine i informacija o radu gradonačelnika i Gradske uprave u razdoblju 8. lipnja do 15. prosinca 2021. godine, uslijedio je aktualni sat za koji je pristiglo 26 vijećničkih pitanja. Aktualac je protekao u više-manje mirnom tonu.

Od treće do trinaeste točke Dnevnog reda sva su razmatranja i odluke su usvojene jednoglasno od strana prisutnih svih petnaest vijećnika.

Prvi prijepori počeli su na 13. točki Dnevnog reda ”Razmatranje prijedloga i donošenje Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Slatine u 2022. godini”, vezanoj uz donošenje Proračuna za 2022. godinu. Predsjednik Kuba HDZ-HSKS Igor Fazekaš osvrnuo se na neregularnost i upitnoj zakonitosti stavljanja točaka koje se vežu uz Proračun, jer, kako je između ostalog naglasio, ne može se govoriti i glasovati  Proračunu za 2022. godinu, a da prije nije donesen rebalans istog. Na Fazekaševu opasku i negodovanje o upitnoj zakonitosti, odgovore je dao pročelnik Stručne službe Grada Slatine zadužen za financijska pitanja Krunoslav Šarabok ustvrdivši kako su sve napravili po pravilniku, odnosnu Zakonu o proračunu.

U raspravi prijedloga i donošenja Proračunu za 2022. godinu, te projekciji Proračuna za 2023. i 2024. godinu, Fazekaš se ponovno osvrnuo na nezakonitost ovakve prakse stavljanja te točke na Dnevni red, te je nabrojao neke, po njemu nedosljednosti u financiranju vitalnih stavki važnih za građane Slatine naglasivši kako su neke stavke u Proračunu za 2022. godinu u Projekciji za 2023. i 2024. godinu vidno smanjene, neke i više nego duplo, te je istaknu da se kuća ne gradi od krova prema temelju već obratno. Na kraju svog izlaganja, predsjednik oporbenog Kluba HDZ-HSLS Igor Fazekaš, nakon što je rekao da će oni biti protiv tog Proračuna, poželio je Slatinčankama i Slatinčanima blagoslovljen Božić i sretnu 2022. godinu. Po izglasavanju Proračuna u iznosu od 123.798.177,75 kuna, koji je izglasan sa 8 glasova ZA i 7 PROTIV, vijećnici oporbe napustili su sjednicu. Također, od 13. do 19. točke Dnevnog reda glasovima vijećnika 8 ZA (DP, Fokus, SDP) i 7 PROTIV (HDZ, HSLS) iste su usvojene.

Posljednju točku Dnevnog reda, Pitanja i prijedlozi, predstavnici stranaka koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću Slatine iskoristili su za božićne i novogodišnje čestitke, a Božić i Novu godinu čestitali su stanovnicima Slatine i predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić, te slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Zanimljivost ove, 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine bila je dužina zasjedanja, puna četiri sata.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content