Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa

U nedjelju, 5. prosinca 2021. godine, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021), priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ministarstva poručuju kako se mole posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, prenosi Večernji.hr.

U cijeloj Republici Hrvatskoj, uz provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu. Naredbom su također određene i mjere koje se provode u posebnim zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr.

U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda  te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od veterinarskog inspektora.

Ministarstvo apelira građane na punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete, uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica.

– U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu. Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do lovaca – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Bolest je inače potvrđena i u drugim europskim zemljama i u populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njena daljnjeg širenja, zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content