U povodu 30. obljetnice 19. MPOAD-a Virovitica otvorena izložba fotografija u Dnevnom boravku GDCK-a

Danas (četvrtak) je u Dnevnom boravku Crvenog križa otvorena izložba fotografija grupe autora povodom 30 godina osnivanja 19. Mješovitog protuoklopnog artiljerijskog diviziona (MPOAD) Virovitica.

Na otvorenju izložbe, između ostalih, nazočila je zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac te im čestitala na 30 godina osnutka.

– Nadam se da će te se nastaviti ovako okupljati da se ovo ne zaboravi. Neka ovo bude nešto značajno za grad Viroviticu jer ipak ste vi sudjelovali u Domovinskom ratu i dali ste veliki doprinos – na otvorenju je istaknula Honjek-Golinac.

Nazočne je pozdravio i jedan od zapovjednika Zvonimir Kasumović te iskazao zadovoljstvo što se postrojba nakon dugog niza godina okupila. Izložbu je predstavio pripadnik MPOAD-a Dražen Bunjevac.

20211216_101702

– Nakon Sarajevskog sporazuma prvi puta smo imali svečano obilježavanje. Postrojba je u 7. mjesecu 1992. godine demobilizirana, ali mnogi su ostali u ostalim postrojbama Hrvatske vojske. Napokon smo se okupili nakon 30 godina kako bi obilježili ovu obljetnicu. Tim povodom smo napravili izložbu fotografija kako bi javnost upoznali s našim divizionom – rekao je Dražen Bunjevac.

Njihova priča kreće nakon oslobođenja vojarne u Virovitici, 19. rujna, u naselju Podgorje, kada je formiran 19. mješoviti protuoklopni topnički divizijun Hrvatske vojske, među prvima u Hrvatskoj, te istoga dana uspješno izvršavaju prvo borbeno djelovanje u akciji oslobađanja virovitičkog područja.

Nedugo potom, s Tigrovima i ostalim braniteljima, sudjeluju na novljanskom ratištu gdje zaustavljaju napredovanje banjalučkog korpusa. Vraćaju se na naše područje i sudjeluju u oslobađanju prostora Zapadne Slavonije. Divizijun je bio potpora virovitičkoj 127. brigadi kao i daruvarskom samostalnom bataljunu, 123. požeškoj i ostalim postrojbama HV-a na tom dijelu bojišnice.

Uskoro divizijun prelazi u protuoklopni odred Lipik – Pakrac, sudjelujući na bojištima diljem Hrvatske. Tijekom svibnja 1992. godine, od iskusnih topnika ovog divizijuna, ustrojena je školska bitnica. U Virovitici su tako, prvi naraštaji topnika – ročnika, iz svih krajeva Hrvatske, svladavali topničku izobrazbu. U svim vojnim operacijama postrojba je imala jednog poginulog i tri ranjena pripadnika.

Tako je u Podgorju, mjestu prvog okupljanja, zahvaljujući domaćoj veteranskoj udruzi, na čelu s Tomislavom Vampovcem, 2007. godine podignut spomenik 19. MPOAD-u Virovitica. Dio izložbe je i njihova prva fotografija snimljena na položaju u Bing Pustari čiji je autor bio pokojni novinar Virovitičkog lista Predrag Štetić Fana, a koja na žalost nikad nije objavljena.

20211216_104021

– Prikupljam zapise koje ću objediniti u svojoj knjizi koja će, nadam se, biti objavljena sljedeće godine. Tako će sve biti na jednom mjestu i građani će moći vidjeti i pročitati sve što se događalo. Knjigu ću objaviti u povodu tih 30 godina kao uspomenu na našu postrojbu – rekao je Dražen Bunjevac te pozvao sve pripadnike MPOAD-a da sudjeluju u izradi knjige i nove izložbe te ustupe svoje fotografije i uspomene.

Virovitičko-podravska županija ove je godine 19. MPOAD-u Virovitica dodijelila Povelju zahvalnosti za izniman doprinos u obrani suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske u prigodi tridesete godišnjice osnutka. Uz izložbu izdan je i katalog, a izložba će biti otvorena svaki radni dan od 8 do 14.30 sati u Dnevnom boravku Crvenog križa Virovitica do 31. prosinca.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content