U Slatini uspješno provedena posljednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Slatina danas (četvrtak) je u Slatini provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi za građanstvo. U ovoj, posljednjoj ovogodišnjoj akciji krv je dalo 68 muškaraca i osam žena, a iz zdravstvenih razloga odbijeno je pet osoba. Mlada Elena Bičanić, koja dolazi iz obitelji u kojoj krv daju otac Josip, majka Vesna i sestra Ana, dala je krv prvi put.

Ove godine je krv ukupno dalo 892 dobrovoljnih darivatelja krvi, od čega 743 muškaraca i 149 žena. Zbog zdravstvenih razloga odbijeno je 73 darivatelja. Prvi puta krv je dalo 26 darivatelja.

– Ove godine je prikupljeno 96 doza krvi manje nego u 2020. godini. Pokazatelj je to da se “bazen” dobrovoljnih darivatelja iscrpio i da je puno mlađih ljudi otišlo iz Slatine. Već dvije godine nismo mogli zbog korone ući u srednju školu, što se odražava na smanjenje davalaštva – istaknuo je ravnetelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić, te dodao:

– Kako je davalaštvo krvi na slatinskom području u ovisnosti o broju stanovnika i iseljavanju malih, kazuju i sljedeći podaci za tisućljeće u koje smo ušli. U dekadi 2001. – 2010. imali smo 428 akcija i 9.190 prikupljenih doza krvi, prosjek 21,5 davatelja po akciji. U dekadi 2011. – 2020. broj akcija je pao na 269, a prikupljeno je 9.310 doza krvi, prosjek 34,6. U prvoj dekadi imali smo 25 davališta iliti terena, u drugoj 14, a na početku treće, kraj 2021. godine, pali smo na svega pet terena. Broj prikupljenih doza krvi čak je porastao za 120, ali ovaj pad u ovoj godini pokazuje da smo na silaznoj putanji. Na širem slatinskom području ima oko 570 darivatelja krvi koji se redovito odazivaju na akcije u posljednje tri godine – zaključio je Jelenčić.

Od prosinca 2012. godine krv prikuplja Transfuzijska jedinca KBC Osijek na području četiri slavonske županije.

(www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content