VREMEPLOV Razgovor s dr. Terezijom Salaj Rakić, osnivačicom Dječjeg odjela virovitičke Opće bolnice, na VTV 1995. godine

Donosimo priču o dr. Tereziji Salaj Rakić, dugogodišnjoj liječnici, primarius, specijalisti pedijatrije Dječjeg odjela virovitičke Opće bolnice koja je preminula 2006. godine. Razgovarala Draga Vranješ 1995. godine za VTV virovitičku televiziju.

Prvi pedijatrijski odjel u virovitičkoj Općoj bolnici otvoren je 1961. godine, tri godine nakon dolaska dr. Terezije Salaj-Rakić, koja je bila prvi pedijatar specijalist u toj zdravstvenoj ustanovi. Prije tog vremena djeca nisu imala „svoj“ odjel. Godine 1948., uz pomoć UNICEF-a, u Virovitici je osnovana mliječna kuhinja za zdravu i bolesnu dojenčad u kojoj je godišnje podijeljeno 50.000 obroka, a u okviru Doma narodnog zdravlja osnovanog 1953. godine započeo je s radom Dječji dispanzer. Godine 1955. godine osniva se i samostalna ambulanta za školsku djecu. Unatoč tim uvjetima majke i rodilje morale su kod težih slučajeva s djecom putovati u druge centre.

Sve to promijenio je Dječji odjel s 42 kreveta otvoren u novoj, montažnoj zgradi bolnice 1961. godine. Na njemu su majke rodilje imale posebnu sobu. Svoje krevete imali su dojenčad, kao i predškolska i školska djeca. Kada je 1985. godine izgrađena nova zgrada, Dječji odjel preselio se u novu zgradu, u kojoj je i danas.

salajka 1

Početkom 80-tih godina s radom počinju subspecijalističke ambulante. Prva virovitička pedijatrica i voditeljica Odjela dr. Terezija Salaj-Rakić vodila je Odjel od početka pa sve do svoje mirovine 1989. godine, uz glavnu sestru odjela Elicu Kunak.

(www.icv.hr, slš, mlo)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content