Vrijedna donacija tvornice Violeta Učeničkom domu Virovitica: Osvijestiti javnost o problemu menstrualnog siromaštva

Potaknuti temom menstrualnog siromaštva, u tvornici Violeta, kao jedinoj tvornici higijenskih uložaka u regiji, odlučili su donirati higijenske uloške onima kojima je to najpotrebnije – učenicama koje nemaju financijsku sposobnost ili adekvatnu roditeljsku skrb.

Menstrualno siromaštvo je pojam koji je u posljednjih pola godine posebno aktualan u svim zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj. Termin sam po sebi podrazumijeva financijsku nemogućnost kupovine menstrualnih proizvoda za higijenu tijekom menstruacije, dakle higijenskih uložaka, tampona i tableta protiv bolova.

Činjenica da postoji i menstrualni oblik siromaštva trebala bi biti dovoljna da se ono smanji ili iskorijeni budući da je higijena temeljno ljudsko pravo. Nažalost, dugi niz godina politike se ne bave ovim problemom sve do nedavno kad je menstrualno siromaštvo postalo aktualnije u medijskom prostoru.

Foto 1 3

Tvornica Violeta odlučila je donirati higijenske uloške učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj, srazmjerno broju korisnica, te na taj način barem malo ublažiti menstrualno siromaštvo te osvijestiti taj problem u javnosti.

Uz uloške, osiguran je i dispanzer koji je smješten u ženski toalet kako bi higijenski ulošci bili svima dostupni.

(www.icv.hr, gs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content