Završena obnova pruge od Virovitice do Pitomače, stigao i novi niskopodni vlak koji brzinom od 100km/h vozi do Zagreba

Po završetku internog tehničkog pregleda za građevinski infrastrukturni podsustav, s novim voznim redom koji je jučer (nedjelja) stupio na snagu, brzina prometovanja vlakova na dionici od Virovitice do Pitomače podigla se na 100 km/h. Rezultat je to izvedenih građevinskih radova na obnovi spomenute dionice, ukupne vrijednosti 166,3 milijuna kuna (bez PDV-a), a brzina od 100 km/h ujedno je i najveća dopuštena brzina prometovanja tom dionicom.

vlak mala stanica vtc

Podsjetimo, HŽ Infrastruktura je 3. veljače 2020. u Virovitici potpisala ugovor s tvrtkom Swietelsky za izvođenje radova na obnovi pruge Virovitica – Pitomača, duge 21 kilometar. Riječ je o dionici željezničke pruge R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj, važne za regionalni prijevoz između sjeverozapadne, sjeveroistočne i središnje Hrvatske. Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

MG 3375

U sklopu spomenutih radova, koji se odnose na obnovu pružnoga gornjeg i donjeg ustroja te uređivanje pružnih građevina, obnovljen je 21 željezničko-cestovni prijelaz, uređeni su svi kolosijeci u kolodvorima Špišić Bukovica i Pitomača, izvedeno je ukupno šest perona duljine 160 metara i to po dva u kolodvorima Pitomača i Špišić Bukovica te po jedan u stajalištima Vukosavljevica i Virovitica Grad. Osim građevinskih radova projektom je predviđeno i usklađivanje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. U tijeku su još uvijek radovi na vanjskoj rasvjeti perona, koji se planiraju završiti do kraja ove godine.

Više o novom voznom redu pročitajte OVDJE…

A od jučer (nedjelja), dionicom Osijek – Zagreb započela je voziti HŽ 7023, serija niskopodnog dieselmotornog vlaka za regionalni promet, proizvedena u Končar d.d. za potrebe Hrvatskih željeznica – Putnički prijevoz. Dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 je trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta.

(hzinfra.hr, foto: M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content