Radioamaterski klub “Nikola Tesla” Donji Miholjac u samom vrhu svjetske ljestvice: Na natjecanja s antenama koje sami izrađuju

Izvanredan rezultat na zadnjem međunarodnom natjecanju u studenom 2021. postigao je radioamaterski klub “Nikola Tesla” iz Donjeg Miholjca osvojivši 3. mjesto u svijetu i 2. mjesto u Europi.

Rezultat je tim više značajan jer klub u natjecanjima sudjeluje s antenama koje članovi sami izrađuju i sa sredstvima i opremom kojom raspolaže klub, a uglavnom je riječ o uređajima iz 80-ih godina prošloga stoljeća.

– Sve je zasluga želje, volje i entuzijazma koji nas vuče – istaknuo je za medije tajnik kluba Damir Perasić.

 U klubu sada djeluje 13 radioamatera, prema riječima predsjednika kluba Igora Ovcina, a do novih mladih članova teško se dolazi s obzirom da je mlađa populacija više okrenuta novim tehnologijama.

Inače, klub djeluje još od 1965. godine, a u samom početku bavio se obučavanjem i kondicioniranjem telegrafista.

Značajnu ulogu odigrao je tijekom Domovinskog rata kada su članovi kluba bili uključeni u potrebe operativnih komunikacija, te je bio uspostavljen centar zračnog motrenja i navođenja u Donjem Miholjcu, a koji je prikupljao sve informacije radarskih postaja o zračnom prometu iz istočnog dijela Hrvatske.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content