Blagdan sv. Vinka – Vincekovo proslavili i slatinski vinogradari

Vincekovo je danas (subota), na blagdana svetog Vinka, proslavljeno i na slatinskom području unatoč vjetrovitom i vrlo hladnom danu.

Mnogi vinogradari i njihovi prijatelji okupili su se kako bi proslavili novu vinogradarsku godinu i početak radova, a tako je bilo kod obitelji Culej iz Slatine.

Kako to već običaji nalažu, na blagdan sv. Vinka započela je nova vinogradarska godina i bez obzira na vremenske prilike vlasnik vinograda Damir Culej obišao je s prijateljima svoje trsove, te simboličnim orezivanjem loze označio početak radova. Orezani trs je potom obredno poškropio, odnosno “krstio” starim vinom, dok su s njega visjele kobasice i slanina koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

– Iako je bilo vrlo hladno, pogotovo na brdu jer tu vjetar piše jače, morali smo nastaviti tradiciju i proslaviti Vincekovo. Da se ne smrznemo upalili smo lijepu vatricu na kojoj smo ispekli kobasice i slaninu, a bilo je tu i dobre kapljice – ispričao je Damir Culej.

Jedan od Damirovih prijatelja Darko Vujić Vujki kazao je kako već desetak godina dolazi za Vincekovo u vinograd obitelji Culej.

– Moj prijatelj Damir uvijek ima dobro vino, a to je vjerojatno zato što dobro ”zalijemo” za početak radova u vinogradu, tj. veselo proslavimo Vincekovo. Danas je bilo hladno, ali nas je vino zagrijalo – rekao je Vujki.

Dio ekipe na proslavi Vincekova je bio i Damirov sin Jurica.

– Dobro je ovako malo izaći na svjež zrak i nadisati ga se, a tu je i tradicija koju ne smijemo prekinuti. Uz pečene kobasice i slaninu, te dobro vino sve je lako – sa smiješkom je kazao Jurica.

(www.icv.hr, D. Fišli; Foto: D. Vujić, J. Culej)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content