Gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac odao počast žrtvama holokausta

Diljem Europe 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. U njega je deportirano više od milijun i tristo tisuća ljudi iz cijele Europe, među kojima je bilo najviše Židova, a milijun i sto tisuća ih je ubijeno.

viber slika 2022 01 27 09 36 59 561

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, odnosno u znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u II. svjetskom ratu, gradonačelnik Ivica Kirin je sa zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac zapalio šest lampiona u ulici Matije Gupca u Virovitici, na mjestu gdje je nekada bila sinagoga i gdje je podignuta dvojezična spomen-ploča na hebrejskom i hrvatskom jeziku.

viber slika 2022 01 27 09 36 33 322

Da podsjetimo, Opća skupština Ujedinjenih naroda ustanovila je 27. siječanj, dan oslobođenja Auschwitza, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tako je završilo i najtužnije razdoblje u židovskoj povijesti kada je pobijena gotovo 1/3 židovske populacije. U Virovitici je prije II svjetskog rata živjelo oko 300 Židova, a rat je preživjelo jedva dvadesetak.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content