IOŠ Slatina obilježila 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske pridružili su se učenici odjela 2. CNC operater Industrijsko-obrtničke škole Slatina sa svojom nastavnicom politike i gospodarstva Martinom Miler Mikolašević.

Tijekom zanimljiva profesoričina predavanja učenici su saznali niz zanimljivosti:

– da su prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku bile države koje tada niti same nisu bile međunarodno priznate poput Slovenije, Litve, Ukrajine, Latvije i Estonije

– da je prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991.

– da je Njemačka donijela odluku o priznanju Republike Hrvatske isti dan kada i Island, tj. 19. prosinca 1991. godine, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja 1992. godine, danom priznanja i ostalih članica tadašnje Europske zajednice

– da 7 država još uvijek nije formalno priznalo Hrvatsku, niti su s Hrvatskom uspostavile diplomatske odnose, a to su: Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Srednjoafrička Republika i Tonga.

Slijedilo je uređenje panoa u predvorju škole kako bi se i ostali učenici prisjetili što se obilježava 15. siječnja. (adf; IOŠ Slatina, Martina Miler Mikolašević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content