NA NJIMA SVIJET OSTAJE Psiholog S. Brlas: O slobodnom vremenu mladih treba promišljati i što kvalitetnije ga iskoristiti

Slobodno vrijeme postoji od kada postoji društvo. U početku je bilo povlastica slobodnih građana i pripadnika vladajućih kasti, a danas je to dio svakodnevice svakog čovjeka svijeta. Razvoj i mijenjanje društva tijekom povijesti utjecalo je i na promjene u načinu na koji odrasli, mladi i djeca provode slobodno vrijeme. Ne tako davno u prošlosti djeca su sama osmišljavala aktivnosti u slobodno vrijeme i na taj način razvijala različite vještine, posebice one koje su važne za dobro socijalno funkcioniranje.

Danas su mladi sve manje organizatori i aktivni sudionici u kreiranju slobodnog vremena, a sve više konzumenti sadržaja koje nudi industrija zabave. Takav način provođenja slobodnog vremena otvara prostor za razvijanje negativnih navika, pa i pojave  neprihvatljivih oblika ponašanja.

Kako tome doskočiti i kako naglasiti važnost i potrebu za kvalitetnijom organizacijom slobodnog vremena djece i mladih, pitanje je na koje odgovor daje jedan uistinu jedinstven vodič pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“.

JEDINSTVEN VODIČ „ISKORISTI DAN U VPŽ“

Naime, kako bi pomogli mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena, stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije razvili su projekt „Iskoristi dan“. Pokrenut je 2007. u Slatini, potom se sljedeće godine nastavio provoditi i u Virovitici, a nakon toga je obuhvatio i cjelokupno područje županije. Iz tog projekta proizašla je i knjižica, korisni vodič koji mladima nudi brojne sadržaje i ideje koje im mogu olakšati donošenje kvalitetne odluke u provedbi slobodnog vremena. Krajem prošle godine objavljeno je trinaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje tog vodiča, a po čemu je on jedinstven u Hrvatskoj, što donosi i tko su njegovi autori, pojasnio nam je jedan od njegovih autora, koji ujedno čini i uhodani tim stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ prof. Siniša Brlas.

– Slobodno vrijeme je jedan važan fenomen. Ono obuhvaća vrlo važan dio dana, ne nas odraslih toliko, koliko mladih. Dok ostale aktivnosti kao što su školske, radne, obiteljske obaveze nekako planiramo, organiziramo, unaprijed o njima promišljamo, slobodno vrijeme često ostane prepušteno ad hock aktivnostima koje se provode u trenutku inspiracije svakoga od nas. Kod nas odraslih to nije neki problem jer već imamo neko iskustvo i vještine kojima možemo promišljati o aktivnostima u slobodnom vremenu, ali kod mladih to može biti izvor i određenih rizika. Promjenom životnih okolnosti, načina života, mijenja se i struktura slobodnog vremena, ali i njegova količina. Istraživanja pokazuju da mladi imaju sve više slobodnog vremena i nažalost neki od njih ga ne koriste adekvatno. Dakle, slobodno vrijeme je vrlo važan aspekt tijekom rasta i razvoja mladih, uključuje aktivnosti koje se provode na temelju osobnih preferencija mladih, za razliku od obaveza koje su im često nametnute i po prirodi stvari su aktivnosti koje moraju odraditi, nisu njihov slobodni odabir.

Slobodno vrijeme je ustvari ono vrijeme u kojemu mladi organiziraju aktivnosti koje njih zanimaju i vesele, koje potiču njihove kapacitete i afirmiraju njihova znanja i vještine. 
Mladi tijekom provedbe slobodnog vremena mogu biti zadovoljni aktivnostima u kojima sudjeluju, ali dio aktivnosti možda ih i neće zadovoljiti, što ih može dovesti u stanje tjeskobe i frustracije koje će nepovoljno djelovati na njihovo mentalno zdravlje. Svi želimo izbjeći neugodu koja proizlazi iz nezadovoljstva, pa tako i mladi i često onda izlaz traže u korištenju sredstava za koje misle da im mogu pomoći da izađu iz te neugodne situacije i onda tu dolazimo do zlouporabe sredstava ovisnosti, pijenje alkohola koje je nepoželjno tijekom rasta i razvoja ili nekih drugih delikventnih, agresivnih ponašanja… – istaknuo je prof. Siniša Brlas.

PROJEKT KOJI TRAJE 15 GODINA

Društvo u širem smislu može stvoriti ozračje u kojem mladi mogu izabrati aktivnosti u kojima afirmiraju svoja znanja i vještine, ali može biti i negativni katalizator mnogih rizika kojima su mladi izloženi, osobito događanja u medijskom prostoru s obzirom da mladi uče po modelu drugih iz okruženja. Mi smo socijalna bića, živimo okruženi drugim ljudima i stoga je važno jesu li  ti utjecaji pozitivni.

Upravo stoga proteklih 15 godina stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije razvijaju projekt „Iskoristi dan“ kojemu je cilj pomoći mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena. A što je bilo ishodište tog projekta, kako je sve krenulo?

– Tijekom deset godina, od 2004./2005. godine, istraživali smo čitavu lepezu rizičnih ponašanja među mladima, od zlouporabe droge, pijenja alkohola, problematičnog i patološkog kockanja, pušenja i provođenja slobodnog vremena. Istraživanje je provedeno među učenicima 6. r. osnovnih i 2. r. srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima Visoke škole u Virovitici, a sadržavalo je 27 pitanja vezano uz rizike i neka uz slobodno vrijeme. Pitanje kako provode slobodno vrijeme iznjedrilo je mnoštvo odgovora jer imaju vrlo heterogene interese, a najdominantniji odgovor bio je da se druže s vršnjacima, što je bilo očekivano te da većinom izlaze u disko klubove i kafiće. Istaknuli su da naša županija nije razvijena, da u manjim mjestima osim kafića i nema drugih aktivnosti, te da nisu zadovoljni takvim načinom provođenja slobodnog vremena. Nakon toga smo ih  zamolili da pokušaju istražiti u svojim sredinama postoji li ipak nešto zanimljivo, neko vatrogasno društvo, ribički klub…, te su nam počeli donositi informacije o aktivnostima u koje se ipak mogu uključiti.

Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji bi informirao mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i druge slične sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije. Godine 2007. napravili smo pilot-projekt u Slatini u suradnji s novinarskom sekcijom OŠ Eugena Kumičića i njihovom voditeljicom, prikupili podatke za Slatinu i izradili plakat „Iskoristi dan u Slatini“. Već 2008. smo to proširili na Viroviticu, a potom i na sve gradove i općine naše županije  i napravili knjižicu, ovaj uistinu hvalevrijedan vodič u kojemu svake godine ažuriramo aktivnosti koje su dostupne – kazao je Brlas.

VODIČ DOSTUPAN SVIMA U ELEKTRONSKOM OBLIKU

Vodič se tiska u 1000 primjeraka. Iako je namijenjen svima, ciljano se dijeli učenicima sedmih razreda u osnovnim školama i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici, a svima ostalima je besplatno dostupan u elektronskom obliku na stranici ZZJZ „Sveti Rok“ VPŽ, koja je ujedno i njegov izdavač: http://www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/knjige/iskoristi_dan_u_vpz_2021.pdf

Autori su svi koji sudjeluju u prikupljanju podataka, a oni koji procjenjuju jesu li adekvatni sadržaji uključeni te koji doprinose provedbi ove preventivne aktivnosti je uhodani tim domaćih stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih epidemiolog dr. Miroslav Venus, pedagoginja Vesna Šerepac i psiholog Siniša Brlas. Ove godine vodič je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva iz preventivnog programa koji virovitički Zavod provodi pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“.

– Nastojimo imati kontinuitet svih ovih godina i u realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča već godinama aktivno uključujemo učenike i voditelje školskih preventivnih programa u školama, članove savjeta mladih te raznih udruga, a javnim je pozivom u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u Virovitičko-podravskoj županiji. A budući da je kao takav jedinstveni vodič u Republici Hrvatskoj, kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa čak i u inozemstvu – naglasio je prof. Brlas.

SLIKOVNICA ZA NAJMLAĐE „MOJE SLOBODNO VRRIJEME“

Dodana vrijednost ovoj temi je i slikovnica za najmlađe pod nazivom “Moje slobodno vrijeme” čiji je također izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i koja temi slobodnog vremena djece i mladih pristupa na način primjeren najmlađima. Na taj način “pokriven” je cjeloviti razvojni put djece i mladih.

Važno je da djeca i mladi slobodno vrijeme provode strukturirano, uz što više kvalitetnih i stimulativnih sadržaja. Jer, način na koji se provodi slobodno vrijeme utječe i na ostvarivanje ciljeva u odgoju i obrazovanju. Ono se ne bi smjelo shvaćati kao vrijeme bez ikakvih sadržaja, vrijeme koje će djeca provoditi stihijski. Stoga, ako još niste, pogledajte i prolistajte vodič „Iskoristi dan u VPŽ“, u njemu ćete zasigurno pronaći nešto korisno i poticajno za djecu i mlade.   

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content