Novi slučaj ptičje gripe na području OBŽ: Na gospodarstvu usmrćeno 40 komada više vrsta peradi, tri ukrasne patke i devet golubova

- PROMO -

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju kako je jučer (četvrtak, 13. siječnja) u jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena influenca ptica podtipa H5N1. Određivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica) je u tijeku. Na gospodarstvu se nalazilo 40 komada više vrsta domaće peradi, tri ukrasne patke i devet ukrasnih golubova.

Vlasnik je zbog uginuća većeg broja peradi ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijavio sumnju na bolest, provedeno je službeno uzorkovanje i pet lešina je dostavljeno na laboratorijsko pretraživanje u svrhu potvrde, odnosno isključivanja influence ptica. Odmah po zaprimanju sumnje predmetno gospodarstvo je stavljeno pod službeni nadzor te su rješenjem od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata naređene preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/687.

– S obzirom na uginuća većeg broja peradi, preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i trenutnu epidemiološku situaciju influence ptica u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, na predmetnom gospodarstvu je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata RH obavljeno preventivno usmrćivanje sve peradi i ukrasnih ptica (27 kokoši nesilica, 3 patke, 9 golubova), lešine i jaja upućena su na neškodljivo uklanjanje te je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija gospodarstva. U tijeku je određivanje zona ograničenja i daljnjih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u zonama, a s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije – ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju kako su o izbijanju influence ptica izvijestili Europsku komisiju te mađarsko veterinarsko nadležno tijelo, s obzirom da se dio zone nadziranja proteže na državno područje Mađarske.

– Ovim putem ponovno ističemo važnost pridržavanja svih mjera određenih Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN, 132/21) na čitavom teritoriju zemlje – kažu u Ministarstvu.

Naime, zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj od 5. prosinca prošle godine na snazi su stroge preventivne mjere kojima je obavezna provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi, te obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Sve informacije i preporuke za posjednike o influenci ptica dostupne su na web stranci Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content