Objavljen popis najmoćnijih putovnica svijeta, evo na kojem je mjestu Hrvatska

- PROMO -

Sve su veće razlike između globalnog sjevera i globalnog juga kad je riječ o slobodi putovanja, navodi se u prvom izvještaju konzultantske tvrtke s londonskom adresom Henley & Partner. Tvrtka koja je poznata po svom indeksu putovnica prati koje su najmoćnije putovnice svijeta još od 2006. godine na temelju podataka Međunarodne asocijacije zračnog putovanja.

Navode kako su mjere uvedene od početka pandemije dovele do najveće razlike u mobilnosti između zemalja u posljednjih 16 godina, međutim indeks putovnica ne uzima u obzir trenutačna ograničenja tako da tehnički svi oni koji imaju najmoćnije putovnice na svijetu mogu, barem teoretski, putovati bez vize u 192 zemlje, piše CNN, a prenosi Večernji.

Na prvom mjestu nalaze se Japan i Singapur čiji državljani mogu otputovati bez viza u 192 zemlje. Drugo mjesto dijele Njemačka i Južna Koreja, a treće pak Finska, Italija, Luxemburg i Španjolska, čiji državljani bez putovnice mogu obići čak 188 zemalja.

Što se tiče regije, najbolje prolazi Mađarska čiji državljani bez putovnice mogu posjetiti 183 zemlje, potom Slovenija s 181 zemljom. Hrvatska je na 17. mjestu, što znači da nam ne treba viza za 173 zemlje.

Najslabiju putovnicu ima Afganistan čiji građani mogu bez vize posjetiti 26 zemalja.

Indeks putovnica:

1. Japan, Singapur (192)

2. Njemačka, Južna Koreja (190)

3. Finska, Italija, Luxemburg, Španjolska (189)

4. Austrija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska (189)

10. Slovenija, Latvija, Estonija (181)

17. Hrvatska, Bugarska (173)

(vecernji.hr, foto: ilustracija)

Povezane vijesti

Skip to content