Od početka godine sve prometne nesreće uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola: Policija krenula s pojačanim akcijama na ovim područjima

Još od početka prosinca je na prometnicama Virovitičko-podravske županije trend pogoršanja stanja sigurnosti u prometu uzrokovan velikim povećanjem broja počinitelja prometnih neseća pod utjecajem alkohola. Zbog toga je, a posebno zbog prometne nesreće s poginulom osobom krajem prosinca prošle godine, u utorak, 4. siječnja od 10 do 18 sati na području Postaje prometne policije Virovitica provedena izvanredna akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora brzine kretanja vozila, izvijestila je PU virovitičko-podravska.

U provedbi akcije je izvršen nadzor 21 sudionika u prometu kod kojih su utvrđena 22 prekršaja, od kojih jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 14 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.

Najveća brzina kretanja vozila od 106 km/h je u 14,25 sati stacionarnim uređajem za nadzor brzine utvrđena u Borovi, na dionici županijske ceste u naselju na kojem je ograničenje brzine kretanja vozila 50 km/h. Zbog počinjenja ovog prekršaja vozač će biti sankcioniran novčanom kaznom od 10.000 kuna, zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom 3 mjeseca, ako je u počinjenju ovog prekršaja zatečen prvi puta, i bit će mu dodjeljeno 6 negativnih prekršajnih bodova

– Nažalost nepovoljno stanje sigurnosti je nastavljeno i u novoj godini, pa je od početka mjeseca evidentirano 6 prometnih nesreća od kojih je kod svih 5 poznatih počinitelja utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, dok se za jednim počiniteljem još traga. U tim prometnim nesrećama su 4 osobe lako ozlijeđene, a 3 prometne nesreće su bile slijetanja vozila s ceste – stoji u policijskom priopćenju.

U nadzoru prometa ove su godine policijski službenici utvrdili i sankcionirali 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,30 g/kg je u srijedu u 02,45 sati u Gornjem Bazju utvrđena kod 34-godišnjeg vozača osobnog automobila njemačkih registarskih oznaka.

– Upravo je vožnja pod utjecajem alkohola ove godine bila razlogom uhićenja 4 vozača, a jedan je upravljao vozilom i za vrijeme izrečene mjere opreza zabrane upravljanja motornim vozilom. Zbog počinjenih prekršaja ovom vozaču će biti izrečena novčana kazna od 26.300 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom 8 mjeseci i 16 negativnih prekršajnih bodova, zbog kojih će mu biti doneseno rješenje o poništenju vozačke dozvole i zabrane ponovnog polaganja vozačkog ispita najmanje 2 godine – kažu iz policije. 

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, policijski službenici će i predstojećeg vikenda vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, ali i svih ostalih prekršaja koji su uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a u danas (petak) do 15 sati na području Policijske postaje Orahovica će trajati akcija nadzora prekršaja 4 ubojice u prometu.

Također, u utorak, 11. siječnja od 12 do 20 sati će na području cijele policijske uprave biti izvanredna provedena akcija nadzora brzine kretanja vozila.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content