Sajam vina, delicija i ugodnog življenja WineOS 28. i 29. siječnja u Osijeku: Vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i Budimpešte

- PROMO -

U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ 28. i 29 siječnja 2022. godine održat će se WineOS 2022., sajam vina, delicija i ugodnog življenja, već po sedmi put u Osijeku, a po drugi put u dvorani Gradski vrt, najavljeno je to na današnjoj (petak) konferenciji za novinare održanoj u hotelu Waldinger.

Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola, istaknuli su organizatori.

– Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, s nikada boljim izborom radionica i masterclass-ova te gosti iz inozemstva. Pripremili smo se i za epidemiološke mjere, pa unaprijed upozoravamo sve posjetitelje da je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda. Zahvaljujući odličnoj suradnji s udrugom Graševina Croatica u prvi plan stavljamo sortu na koju je Slavonija najponosnija, graševinu, a u tom smislu sve ljubitelje ovog vina oduševit će predavanje koje će održati cijenjeni master sommelier Eric Zwiebel, jedan od najvećih svjetskih vinskih autoriteta i nositelj titule koju ima oko 300 ljudi u svijetu. On će održati predavanje na temelju svog višednevnog obilaska slavonskih vinarija o graševinama i iznijeti svoja iskustva i smjernice koje će pomoći slavonskim vinarima u unaprjeđivanju ponude- kazao je Željko Garmaz, član Organizacijskog odbora WineOs.

Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić još je jednom podsjetio kako su u vinskoj regiji Slavonija-hrvatsko Podunavlje proizvodi gotovo 50 posto hrvatskog vina.

 – To su vina koja imaju najveći udio vrhunskih i kvalitetnih vina u cijeloj Hrvatskoj, o čemu treba više govoriti. Jedan od načina promocije je i organizacija sajma poput ovoga, a naša ideja je da WineOS postane vodeći vinski sajam u Hrvatskoj, pa i šire. Riječ je o festivalu koji privlači velik broj posjetitelja i generira razvoj turizma, kao izuzetno važne grane gospodarstva. Upravo ovakvi sadržaji, s bogatom eno i gastro ponudom mogu biti razlog dolaska u kontinentalnu destinaciju. izvan turističke sezone. Tu svakako imamo što pokazati, a osim hrane, posljednjih nekoliko godina sve je snažnija i kvalitetnija ponuda vina što je veliki potencijal razvoja turizma našeg kraja. Upravo zbog toga, Grad Osijek je siguran i pouzdan partner ovakvim manifestacijama, a uvjeren sam da će u budućim godinama rasti i postati jedan od brendova našeg grada – kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth istaknula je kako se WineOS festival  nametnuo kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i Budimpešte.

– U sklopu projekta “Hrvatska 365” rađeno je istraživanje koje je pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone. Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih radionica i predavanja- istaknula je.

Nakon što je prošle godine otkazan WineOs, ove godine dobiveno je zeleno svjetlo, te su organizatori odlučili iznenaditi posjetitelje s pregršt vrijednih sadržaja.

– Ovo nam je tek sedmo izdanje, međutim mi smo toliko narasli u tom razdoblju, pa tako ove godine imamo više od stotinu izlagača ponajprije s istoka Hrvatske, ali i drage goste iz ostalih vinskih regija s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Vratili smo i jedan događaj od ranije, a riječ je o Gala večeri koja se održava dan prije početka sajma, u hotelu Waldinger, na kojoj će kuhati Goran Kočiš koji ima Michelinovu zvjezdicu, a sve to će biti popraćeno izvrsnim vinima s našeg područja- zaključio je predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić.

Govornicima na konferenciji su se pridružili direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić, te ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek, koji su iskazali potporu, ali i istaknuli zadovoljstvo  sudjelovanjem u sajmu “ugodnog življenja”, a kojem će prethoditi i Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji, u vikendu oko blagdana svetog Vinka, 22. Siječnja.

Slavonsko-baranjske vinograde, vinarije i vinoteke obići će gosti koji će uživati u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content