VIDEO Upoznajte bend Flegma iz Tehničke škole Virovitica: Spojila ih ljubav prema glazbi

Srednjoškolski dani su dani koji se pamte cijeli život, stječu se nova, a često i cjeloživotna prijateljstva. Nerijetko nađeš ljude s kojima “klikneš na prvu”. Takav primjer su i učenici Tehničke škole Virovitica koje je spojila ljubav prema glazbi. Iako pohađaju različite smjerove u školi, zajednički interes ih je spojio i osnovali su bend.

Pa tako Sven Horak na bubnjevima i Mihael Štefović na gitari pohađaju treći razred smjer Tehničar za mehatroniku, Simon Brešćanski na saksofonu i Tea Tomljanović vokal i klavijature pohađaju treći razred smjer Drvodjeljski tehničar, dizajner, vokali su i Lucija Kiš te Antonela Josipović iz petog razreda smjer Medicinska sestra opće njege. Svi oni čine bend Flegma, pod vodstvom profesora Luke Mlinarića.

– Bend je oformljen 2019. godine. Svi su oni bili u školskom zboru i tada smo saznali za festival školskih bendova „Superval“ i praktički smo se u dva dana okupili i krenuli s probama. Uvježbali smo nekoliko pjesama i poslali smo prijavu na taj festival – kaže profesor Luka Mlinarić te dodaje kako su, bez obzira na odgodu festivala zbog pandemije, i dalje nastavili održavati probe.

– Prošle godine održali smo nastup na festivalu školskih bendova u Zagrebu, ali u izmijenjenom sastavu. Svakako se zahvaljujem profesoricama Ani Bajo i Antoniji Radoš na upornosti i organizaciji festivala, nama je to bio vrhunski doživljaj – ističe profesor Luka M.

Članica Lucija Kiš otkrila nam je kako je nastao naziv benda. 

– Kada smo se pripremali za festival “Superval” trebali smo odabrati ime. Bilo je tu puno prijedloga, a na kraju smo se odlučili za naziv Flegma jer stvarno smo svi opušteni, uživamo u probama i nastupima, stvarno smo flegme – objasnila nam je Lucija K.

Uz veliku podršku ravnatelja Ivana Kućana i svojih razrednika, probe imaju dva puta tjedno kada su slobodni između satova. Najviše obrada rade iz područja popa, jazza, countryja i bluesa. 

– Kada biramo repertoar, pazimo da to budu pjesme koje odgovaraju i vokalima i sviračima, prilagođavamo se jedni drugima. Sada smo napravili obradu pjesme Gine – Pepeo, Natali Dizdar – Ne daj, Matija Cvek – Visine, ali i radimo obrade engleskih pjesama – ističe Lucija K.

– Imamo stvarno veliku podršku i od roditelja, profesora i samog ravnatelja koji nam je omogućio ovaj prostor za vježbanje i glazbenu opremu bez koje ne bi ni mogli djelovati – kaže profesor Mlinarić.

Ova mlada ekipa ima velike planove, krajem prošle godine odobren im je projekt kojeg su prijavili na Ministarstvo znanosti i obrazovanja vezan uz izvannastavne aktivnosti pod nazivom „Koncert na otvorenom“.

– Neposredno prije božićnih praznika dobili smo obavijest da nam je projekt odobren te smo uplaćenim sredstvima kupili ostatak potrebne opreme koja nam je nedostajala, a uz to planiramo odraditi vlastiti koncert u svibnju za Dan škole – najavio je profesor Mlinarić i zahvalio svima na odličnoj energiji, zajedništvu i zalaganju svih učenika koji su bili i koji su sada dio ove glazbene priče.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content