Više štete nego koristi: Nemojte zagrijavati auto zimi tako da ga palite 10 minuta prije kretanja

Tijekom hladnih zimskih mjeseci moglo bi biti primamljivo upaliti automobil 10 ili 20 minuta prije kretanja, kako biste ga unaprijed zagrijali. No, pokazalo se da bi to zapravo moglo uzrokovati više štete nego koristi.

Stručnjak za vožnju, Jason Fenske, objasnio je kako paljenje grijanja bez kretanja automobila zapravo produljuje vrijeme zagrijavanja. Većina motora danas ima ubrizgano gorivo u sebi, pa nema potrebe da radi u ‘praznom hodu’. Motor će se zagrijati tijekom polagane vožnje i postignuti ugodnu temperaturu.

Osim toga, prethodno zagrijavanje može prouzročiti razrjeđivanje motornog ulja, gdje sirovi benzin prodire u ulje lomeći njegova svojstva i tako dolazi do povećane istrošenosti.

Dakle, umjesto da ujutro pustite automobil da radi u ‘praznom hodu’, sve što trebate učiniti je jednostavno voziti. Upalite automobil, provjerite da su vam svi prozori čisti od leda i snijega i onda možete krenuti. Već kroz nekoliko minuta unutrašnjost automobila će se zagrijati, piše Mirror, a prenosi 24sata.

(24sata.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content