Vlada ima tri načina za ublažavanje ‘divljanja’ cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta – socijalni transferi, naknade u cijenama plina i struje te elementi poreznog sustava odnosno stope PDV-a.

– Vlada pozorno analizira kretanje cijena energenata i mjere koje poduzimaju druge članice EU. Trenutno se razmatraju sve opcije koje će zaštititi standard građana – rekao je Plenković.

Podsjećajući da je Vlada u jesen intervenirala zamrzavanjem cijena naftnih derivata, ponovio je da se razmatra situacija vezano za rast cijena električne energije i plina.

Vlada će se voditi djelovanjem u tri segmenta s osnovnim ciljem ublažavanja udara na kućanstva i građane. Prvi segment je mjera socijalnih transfera, kao povećanje naknada socijalno ugroženima. To je danas naknada do najviše 200 kuna, vaučer koji dobiva 64.000 najugroženijih kućanstava, prenosi Poslovni.hr.

– Naš plan je donijeti novi regulatorni okvir gdje će se povećati opseg naknada, tj. proširiti primjena uz struju i na plin. Proširit ćemo i krug primatelja i povećati iznos – poručio je Plenković.

Drugi dio paketa se odnosi na sagledavanje svih naknada u konačnom izračunu cijena plina ili struje. “Tu ćemo se osloniti i na važnu ulogu HEP-a, koja je državna energetska kompanija i koja u ovim okolnostima, kao i ostale, ima i snage iznijeti dio tereta”, istaknuo je premijer.

Treći element je sagledavanje svih elemenata poreznog sustava, kroz PDV, pri čemu je premijer podsjetio da je trenutno stopa PDV-a na struju 13, a na plin 25%.

– Radimo temeljite analize fiskalnih učinaka, gledamo na smanjivanje kako bismo smanjili udar na građane i gospodarstvo – rekao je Plenković.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content