Zakon o euru uskoro kreće u javnu raspravu, a od kolovoza nas čeka dualno isticanje cijena, plaća i mirovina

Zakon o euru uskoro kreće u javnu raspravu. Upravo taj dokument regulirat će sve bitno oko zamjene kune novom valutom koju će Hrvatska uvesti za godinu dana. 

Međutim, puno ranije krenut će isticanje cijena, plaća i mirovina u dvije valute, donosi RTL.

Jedan euro u Hrvatskoj će vrijediti 7 kuna i 53 lipe. To je najvjerojatniji tečaj po kojem će Hrvatska uvesti novu valutu. Ako se pitate zašto baš toliko, to je prethodno utvrđen tečaj po kojem je naša zemlja prije godinu i pol ušla u europski tečajni mehanizam.

Po takvim pravilima euro je prihvatila i gotovo svaka od 19 zemalja članica. Ako iz nekog razloga u Hrvatskoj bude odstupanja razlika će smjeti iznositi najviše +/- 15 posto od ovog tečaja kako bi se spriječio lov u mutnom, bilo da je riječ o određivanju cijena, isplati plaće ili mirovine ili, primjerice, preostalom iznosu kredita koji vraćate. 

Dualne cijene 

Trgovci bi već u kolovozu ove godine trebali istaknuti dualne cijene proizvoda koji nude. To znači da će vas, primjerice pri odlasku u trgovinu, za bijeli kruh od 9 kuna istodobno dočekati i cijena od eura i 20 centi. Uz mlijeko od 8 kuna stajat će i iznos euro i 10 centi. Uz svinjski but koji plaćate oko 45 kuna za kilogram, bit će istaknuta i cijena od 6 eura, odnosno 5 eura za pakiranje jedne od najprodavanijih kava.

Put do uvođenja eura izgleda ovako: već do kraja siječnja trebao bi biti dovršen, a u travnju i usvojen Zakon o euru koji će urediti sve što se tiče konverzije ili cijena. Nakon dualnih cijena koje će biti istaknute od kolovoza, Hrvatska euro uvodi s prvim danom 2023.

Idućih 15 dana bit će faza prilagodbe tijekom koje će se moći plaćati i kunama i eurima. No već od polovine siječnja euro i službeno postaje jedina valuta plaćanja u Hrvatskoj.

Koliko će ovo sve koštati?

Pa Hrvatska narodna banka izračunala je da će na kovanje i tiskanje eura, potrošiti nešto više od 880 milijuna kuna. 

Nakon što Hrvatska uvede euro, HNB će s tržišta povući više od milijardu komada kovanica i 500 milijuna komada novčanica kune. Rok u kojem svoje kunske kovanice možete zamijeniti za euro kovanice je 3 godine i to bez naknade. Kada je riječ o novčanicama rok je neograničen, logično s obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutačno u optjecaju oko 36 milijardi kuna gotovine.

(rtl.hr)

Novčanice kuna moći ćemo mijenjati trajno, ali za kovanice imamo ograničen rok: Evo koliko je drugima ostalo ‘ispod madraca’

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content