ZAVRŠNA KONFERENCIJA Predstavljen projekt „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“

Danas (utorak) je u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana završna konferencija projekta „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“ koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, a čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija s partnerima Brodsko-posavskom županijom, Osječko-baranjskom županijom, Požeško-slavonskom županijom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, vrijedan je 6.618.000 kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije (Kohezijski fond) iznose 5.625.300 kuna, odnosno 85 posto. Riječ je o strateškom dokumentu koji je prijavila Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a u kojem uz Virovitičko-podravsku sudjeluju još četiri slavonske županije.

Prometni master plan izradile su tvrtka UMiUM d.o.o. iz Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane, dok je Razbor d.o.o iz Zagreba bio zadužen za savjetodavne usluge.

Na završnoj konferenciji projekt su predstavili župan virovitičko-podravski Igor Andrović, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ te Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM. Završnoj konferenciji nazočili su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana sa svojim suradnicima, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, predstavnici Brodsko-posavske županije, predstavnici tvrtki uključenih u projekt i drugi.

masterplan-prometa-IH-17
foto: K. Toplak

Župan Igor Andrović zahvalio je svima uključenima u projekt i naglasio važnost master plana kao temeljnog dokumenta koji definira potrebe i rješenja u prometnom sustavu na području pet slavonskih županija.

-Vjerujem da će ovaj Masterplan prometa poboljšati prometnu dostupnost cijelog našeg područja kroz razvoj učinkovitog prometnog sustava. Naših pet slavonskih županija ima zajedničke prometnice koje u budućnosti želimo financirati, kao i one prometnice koje su svakoj od naših županija posebno važne. Masterplan je temelj upravo za sve te buduće ceste, dionice, pruge, prometnice koje će se financirati u budućnosti iz raznih izvora – rekao je župan Igor Andrović.

Pohvalio je partnere koji su sudjelovali u projektu rekavši kako se projektom pokazalo partnerstvo jedinica regionalne samouprave i drugih relevantnih dionika koji su osigurali informacije o potrebama povezivanja i sjajne prometne infrastrukture, ali i koordinirano planiranje održivog prometnog sustava.

Cilj Projekta bio je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava na prostoru Istočne Hrvatske. Sam masterplan uključuje razdoblje od 2020. do 2030. godine te ima za cilj procijeniti i definirati buduće mjere (infrastruktura, rad i organizacija) u sektoru prometa, vezane za međunarodni i unutarnji promet u svim prometnim segmentima, neovisno o izvoru financiranja.

masterplan-prometa-IH-19
foto: K. Toplak

Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM, koja je radila na izradi masterplana objasnio je kako je samim masterplanom analizirano jako puno aspekata, od javnog prijevoza u većim sredinama do ruralnog prijevoza i ostalih bitnih elemenata na području pet slavonskih županija.

-Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja i kao takvog ga treba i gledati. Kroz njega su definirani ciljevi i mjere koje se anticipira postići do 2030. godine. Putem masterplana je također razvijen i prometni model, a koji je jako bitan alat za daljnji razvoj projekata – kad se rade studije izvedivosti, jako je bitno potvrditi smislenost neke investicije, odnosno projekta i samim time je jako bitno uzeti taj model kao polazišnu točku.

Dakle, prilikom bilo kakvih daljnjih razvoja, strategija i projekata važno je prvo se osvrnuti na predmetni masterplan da ne bude samo „mrtvo slovo na papiru“ nego da stvarno bude  odrednica i smjernica daljnjeg razvoja prometa u ovoj funkcionalnoj regiji – rekao je I. Perica.

masterplan-prometa-IH-20
foto: K. Toplak

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, odjela zaduženog za provedbu projekta, upoznao je okupljene s kronologijom i sve što je u okviru projekta ostvareno.

Od prometnog masteplana partneri imaju velika očekivanja. Županica požeško-slavonske županije Antonija Jozić kaže kako je riječ o dokumentu koji identificira sve prometne infrastrukture, a promet je, smatra, jedan od temelja za gospodarski razvoj.

masterplan-prometa-IH-21
foto: K. Toplak

U tom smislu prometni masterplan je i te kako važan dokument koji će pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju deprimiranih područja kao što je Slavonija. I Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija imaju zajedničku bolnu točku, a to je prometna povezanost naših gradova koji su sjedište županija s prometnicama tj. autocestama.

Zajedno rješavamo to pitanje izgradnjom brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru i dalje prema autocesti. Grad Požega želi spoj s autocestom. To su ogromni projekti za koje se nadamo da će se sredstva osigurati u financijskom planu Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i koji su ključni i važni za daljnji gospodarski razvoj ove dvije županije – smatra A. Jozić.

masterplan-prometa-IH-22
foto: K. Toplak

Projekt je za Vukovarsko-srijemsku županiju otkrio potrebu dodatnog ulaganja u važan potencijal, a to je željeznički i riječni promet. Župan Damir Dekanić u prometnom masterplanu vidi dokument koji će županijske planove pet slavonskih županija učiniti kompatibilnim i omogućiti da se njihovi pojedinačni planovi nadopunjuju i tako izgradi smislen i održiv prometni sustav za budućnost, kaže.  

-Ono što je specifično za Vukovarsko-srijemsku županiju je inzistiranje na oživljavanju prometa željeznicom, na pravcu koji je nekad bio žila kucavica ovog dijela, ali je nažalost tijekom ratnih događanja to prestao biti. Riječ je o rekonstrukciji pruge i inzistiranju na iločkoj transverzali, slavonskoj transverzali i riječnim putevima, konkretno izgradnji luke Vukovar i drugima. Specifičniji smo u odnosu na druge županije, ali svoje puteve i pravce želimo nadopuniti s onima koji dolaze iz županija uključenih u ovaj projekt – smatra župan Damir Dekanić.   

masterplan-prometa-IH-24
foto: K. Toplak

Zajedničko rješavanje prometne problematike važno je i zbog razvoja prometnih studija, ali i pitanja razvoja gospodarstva, rekao je Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana. Pohvalio je suradnju svih partnera i tvrtki uključenih u projekt.

-Ova problematika važna je i za komunikaciju i putovanje našeg stanovništva. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima dodatno osnažiti Slavoniju i Baranju i unaprijediti naše županije kako bi stanovništvo ovdje bolje živjelo. Čestitam svima na sudjelovanju na projektu i uvjeren sam da ćemo nastaviti kvalitetno surađivati – rekao je.

14 18 02

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content