DAN BOLESNIKA Molitvom i svečanom misom vjernici časte Gospu Lurdsku

Crkva diljem svijeta danas (petak) slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, poznat i kao Dan bolesnika. 

Dan je to u kojem se vjernici prisjećaju 11. veljače 1858. godine, kada se Gospa ukazala sv. Bernardici,  neukoj i siromašnoj djevojčici, kojoj se objavila kao Bezgrješno začeće. Gospa Lurdska poznati je spomendan u kojem se vjernici posebno mole za sve bolesnike, da svoj križ bolesti podnose u strpljivosti i povjerenju te svoje teškoće, strahove, ali i zahvale prikazuju Bogu i Gospi.

Posebno se ovaj dan časti u Lourdesu, gdje je po Gospinom pozivu sagrađena crkva i gdje su mnogi pacijenti ozdravili, nakon što su pili iz izvora koji je Gospa otkrila Bernardici, pa je Lourdes danas jedno najpoznatijih marijanskih svetišta. Zbog brojnih svjedočanstava o ozdravljenjima, papa Ivan Pavao II. proglasio je 11. veljače Svjetskim danom bolesnika. 

Dan je to u kojem se zato prisjećamo svih bolesnih i njihovih obitelji i molimo zagovor Gospe Lurdske za sve njih i one koji s njima podnose križ bolesti. Svečanim misama i pobožnostima neke se župe danima pripremaju za ovaj dan, kada će svoje molitve i prošnje Gospi pacijenti uputiti ne samo u crkvama, već i u bolničkim kapelicama, domovima umirovljenika i drugim ustanovama u kojima će svećenici posebno pohoditi bolesnike.

Misa je tako služena i u Općoj bolnici Virovitica, u kojoj se samo prošle godine na odjelima liječilo 7915 pacijenata, dok je Covid pozitivnih pacijenata bilo 734. U kapelici Gospe Lurdske i sv. Josipa vlč. Zdravko Radoš, koji je inače pacijentima na usluzi kao duhovnik, molio je s okupljenima za sve bolesnike, za njihove potrebe i nevolje, kao i za sve one koji im pomažu, liječe ih i služe im kroz svoje zvanje i požrtvovnost. 

U crkvama će se, tradicionalno, večeras služiti svečanije svete mise. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content