Grad Osijek dobar primjer digitalnog i transparentnog poslovanja: Za unaprijeđenje usluga gradskih tvrtki preduvjet je kvalitetna optička mreža

Na konferenciji “Zelena i digitalna transformacija za pametne gradove i zajednice” održanoj u organizaciji  tvrtke GDi u Osijeku, razgovaralo se o digitalizaciji javne i lokalne samouprave, s naglaskom na Smart City HUB-ove i transparentni proračun, te EU fondove i rješenja za vodovode i poljoprivredu.

Na konferenciji je, između ostalih, sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je u uvodnom dijelu

podsjetio kako je upravo Grad Osijek u protekloj 2021. godini proglašen za najuspješniji “Eco city” grad odnosno za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika. Bila je to nagrada koju u zajedničkoj akciji izbora najboljih gradova dodjeljuju Hanza Media, portal Gradonačelnik.hr i Agencija Apsolon.

-Niz je razloga za to, ja bih tu izdvojio odvojeno prikupljanje otpada gdje smo od velikih gradova najbolji, a vjerujem da ćemo u ovoj godini uspjeti doseći i onu čarobnu brojku od više od 50 posto odvojenog prikupljenog otpada. Tu je korištenje obnovljivih izvora energije, alternativnog načina prijevoza odnosno car sharing usluga i sustav dijeljenih bicikala kao i sanacija odlagališta odnosno divljih deponija, u što su uložena značajna sredstva. Što se tiče digitalne transformacije tu smo poduzeli vrlo ozbiljne korake, među vodećima smo po istraživanju Apsolona. Upravo radimo na popisu svih procesa na razni gradske uprave i gradskih poduzeća koji se odvijaju unutar našeg sustava. Te procese ćemo optimizirati i digitalizirati što će vrlo brzo postati vidljivo i dostupno našim sugrađanima- rekao je Vulin.

Za primjer je Vulin naveo da će digitalizacija u prometu omogućiti putem aplikacije popis svih slobodnih parkirališnih mjesta i njihovih lokacija u realnom vremenu, te eventualne prometne gužve u Gradu. Preduvjet za to je kvaliteta optička mreža koja će se dodatno razvijati u narednom razdoblju.

Inače, Grad Osijek je i na ovoj konferenciji naveden kao dobar primjer digitalnog i transparentnog poslovanja

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content