Grad Osijek otvorio treći dnevni boravak za umirovljenike: Smanjuje se potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika

S 200 tisuća kuna Grad Osijek je uredio je i opremio prostor dnevnog boravka za umirovljenike, na adresi Dubrovačka 1 u prigradskom naselju Višnjevcu, a kojim umirovljenici  s toga područja dobivaju novo mjesto za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Dnevni boravak otvorio je danas (četvrtak) gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ističući kako je cilj poboljšati kvalitetu života osječkih umirovljenika.

– U Osijeku živi oko 30 tisuća umirovljenika o kojima uistinu vodimo brigu. Razvijamo velik paket mjera kako bi naši umirovljenici imali što kvalitetniji život. Jedna od mjera je i ovaj boravak u Višnjevcu gdje će moći kvalitetno provoditi vrijeme, družiti se, imati edukacije i druge aktivnosti – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Grad Osijek poduzima i niz drugih mjera radi povećanja kvalitete života umirovljenika.

IMG 3278
Foto: Grad Osijek

– Imamo novčanu pomoć u vidu mjesečnog dodatka gdje smo povećali prihodovni cenzus kako bismo mjerom obuhvatili što veći broj umirovljenika s malim mirovinama. Cenzus smo povećali i kod isplate božićnica pa je prošle godine božićnice dobio rekordan broj umirovljenika u Osijeku, njih čak 10 tisuća. Isplaćujemo i uskrsnice, sufinanciramo javni prijevoz, te pomažemo i sufinanciramo projekte umirovljeničkih udruga. Nastavit ćemo ovim tempom raditi i u budućnosti – kazao je gradonačelnik Radić.

Otvorenju višnjevačkog dnevnog boravka nazočio je i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća. Šerić je istaknuo kako je riječ o nastavku realizacije koalicijskog sporazuma za izbore.

– U program smo tada stavili i otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike na području grada Osijeka, kako bi umirovljenici imali mjesta za svoje aktivnosti, programe i druženje, te da socijalizacija bude maksimalno prisutna kod osoba starije životne dobi. Ovo je treći dnevni odnosno poludnevni boravak. Pokrili smo istočni dio grada na Zelenom polju, pokrili smo centar grada i sada zapadni dio – kazao je Drago Šerić i pozvao umirovljenike iz ovoga dijela grada da posjete dnevni boravak te se upoznaju s aktivnostima i programima.

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac, zahvalio je na ovoj investiciji te naglasio kako će se dolaskom umirovljenika zaustaviti devastacija ovoga prostora i da će nakon 30 godina konačno oživjeti. Očekuje kako će u dnevni boravak dolaziti i umirovljenici iz Josipovca.

IMG 3275
Foto: Grad Osijek

Novootvoreni dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati. Grad je angažirao i dvije domaćice koje brinu o prostoru, ali i o samim korisnicima, njih otprilike 60.

Riječ je inače o aktivnosti u okviru projekta Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti kojega u partnerstvu provode Grad Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga Umirovljenici zajedno i DKolektiv.

Projekt je koristan ne samo umirovljenicima već i njihovim članovima obitelji. Omogućava im slobodno obavljanje svakodnevnih obveza dok im član obitelji vrijeme provodi u poludnevnom boravku uz kvalitetne sadržaje. Takvim boravcima ujedno se smanjuje potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika.

Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content