Još dva tjedna za predaju prijava za povrat poreza: Evo kada počinje isplata i kako možete izračunati koliko ćete otprilike dobiti

Ponedjeljak, 28. veljače, krajnji je rok za predaju godišnjih poreznih prijava građana.

– Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2021. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku mogu ih podnijeti putem sustava ePorezna​, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, tj. uobičajenom boravištu najkasnije do ponedjeljka, 28. veljače 2022. – izvijestili su iz Porezne uprave, piše Index.hr.

Tko treba podnositi prijavu?

Kao i ranijih godina, većina građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) ne treba samostalno podnositi prijavu, već obračun poreza automatski radi Porezna uprava na temelju dostupnih podataka.

Poreznu prijavu moraju popuniti i predati građani koji su u 2021. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti. Radi se o djelatnostima obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i ostalim djelatnostima građana čiji se dohodak utvrđuje i oporezuje na temelju poslovnih knjiga. 

Dužni su je podnijeti i rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina.

Porezna rješenja svima bi trebala biti poslana do kraja srpnja, a isplate se očekuju od početka kolovoza. 

Izračunajte koliko biste mogli dobiti povrata

Na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza možete očekivati. Za kalkulator kliknite OVDJE.

(index.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content