“Mačak u čizmama” premijerno u petak u osječkom HNK: Kazališna kuća bez svog baletnog ansambla čuva tradiciju baleta

Balet Brune Bjelinskog „Mačak u čizmama” premijerno će biti izveden u petak (18.veljače) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon što je praizvedbu doživjeo na Osječkom ljetu kulture.

– To je još jedan veliki projekt koji se ostvaruje u jedinoj nacionalnoj kazališnoj kući koja nema baletni ansambl, a dugu i blistavu tradiciju baleta čuva kako i koliko može- istaknuli su na konferenciji za novinstvo uoči premijere intendantica Dražena Vrselja, koreografkinja i redateljica predstave Ljiljana Gvozdenović, te voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović.

-Prva nacionalna baletna predstava nastala je u Osijeku, osječko je kazalište druga nacionalna kuća koja je imala baletne predstave, prije pola stoljeća živjeli smo ono što se zove „zlatno doba”. No, u Osijeku danas nema baletnog ansambla- istaknuo je umjetnički voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović podsjetivši kako su radna mjesta zaposlenih u baletnom ansamblu ukinuta početkom devedesetih.

– Kako nemamo profesionalnih plesača, članovi baletne skupine zapošljavaju se na radnim mjestima izvan Kuće. Utemeljili smo i baletnu školu i nadamo se da će se ponovno iznaći i pravni okvir i sredstva za povratak baletnog ansambla-  dodao je.

– Svima znanu bajku Charlesa Perraulta o mačku antropomofnih sposobnosti koji svom ubogom gazdi priskrbi bogatstvo i sreću u ljubavi, Bruno Bjelinski pretočio je u glazbu- rekla je koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović opisavši tu baletnu izvedbu kao razigranu i veselu, svojevrsnog “Orašara” koji će se igrati tijekom cijele godine a biti draga publici svih generacija.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content